“Deze verdachte heeft op doordachte en doortrapte wijze bejaarde, kwetsbare slachtoffers opgelicht en geldbedragen van de rekeningen van de slachtoffers weggenomen. Hij heeft puur uit financieel gewin gehandeld.’’ Met deze woorden motiveerde de officier van justitie vandaag de strafeis - een gevangenisstraf van 20 maanden - tegen een 30-jarige man uit Julianadorp. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM).
De man zou zich in maart 2021 binnen enkele dagen schuldig hebben gemaakt aan ‘bankmedewerkersfraude.’ Hoogbejaarde mensen werden telefonisch benaderd dat er iets mis was met hun bankpas, en dat een bankmedewerker bij hen langs zou komen om dit op te lossen. Uit onderzoek is gebleken dat de man die aan de deur verscheen, de 30-jarige verdachte was, die mogelijk samen met anderen handelde. Hij wordt herkend aan de hand van verschillende camerabeelden waarop hij te zien is.
Negen aangiftes
Tegen de 30-jarige kwamen negen aangiftes binnen van slachtoffers uit onder andere Deventer, Hengelo en Enschede. In zeven zaken vindt het OM dat er voldoende bewijs is dat de man betrokken is geweest bij het afhandig maken van de bankpas en de bijbehorende pincode. Hiermee werden bij geldautomaten bedragen tussen de 1.000 en 6.150 euro opgenomen. Ook kocht hij voor ruim 1500 euro aan sigaretten, waarbij hij de verkoopsters vertelde dat hij ‘een aantal weken ging varen en voor al zijn collega’s sigaretten moest kopen.’
“Met zijn handelen heeft hij de slachtoffers financiële schade toegebracht en een grote inbreuk gemaakt op hun vertrouwen in de medemens. Daarbij weeg ik mee dat de slachtoffers in hun eigen huis, de plek waar je je veilig moet voelen, zijn opgezocht en opgelicht. Deze feiten veroorzaken niet alleen bij de directe slachtoffers onrust, maar ook op grotere schaal in de maatschappij’’, zo benadrukte de officier van justitie in het requisitoir.
Fors strafblad
De man heeft een fors strafblad en werd eind 2022 door het Gerechtshof nog veroordeeld voor oplichting tot een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan 2 jaar voorwaardelijk. De rechtbank moet bij de hoogte van de op te leggen straf rekening houden met dit recente arrest. De eerdere veroordeling en de straf die nu opgelegd wordt, mogen samen niet hoger uitvallen dan de straf die opgelegd had kunnen worden als beide zaken tegelijkertijd behandeld waren. Maar volgens de officier van justitie is dit strafmaximum nog lang niet bereikt. Er is nog ruimte voor het opleggen van een gevangenisstraf van 20 maanden en deze straf is passend, aldus de officier van justitie.
Door: Nationale Zorggids