De nieuwe informatielijn van seniorenorganisatie KBO-PCOB trok in drie weken tijd 2500 telefoontjes van ouderen. Zij bellen met vragen over onder andere gezondheid en thuiszorg. Directeur Manon Vanderkaa vindt het belangrijk dat ouderen op tijd nadenken over hun gezondheid en de behoefte aan medische zorg. Zij roept op om, juist als het nog niet acuut is, dit met naasten en de huisarts te bespreken. Dit meldt dagblad Trouw.
Ouderen bellen de telefoonlijn omdat ze bevestiging zoeken van de adviezen die in de media worden gegeven en omdat ze het fijn vinden dat iemand anders met ze meedenkt.
Netwerk van vrijwilligers
De seniorenorganisatie vormt ook een netwerk van vrijwilligers die met oudere migranten in Nederland in hun eigen taal praten, bijvoorbeeld in het Turks, Spaans, Arabisch en Chinees. De kwart miljoen leden van de organisatie worden benaderd om belcirkels te vormen voor dagelijks contact.
'Denk na over behoefte aan medische zorg'
De directeur van KBO-PCOB moedigt ouderen aan om na te denken over hun behoefte aan medische zorg: "Dat geldt zeker nu. Juist als het niet acuut is, is er de ruimte om met naasten en de huisarts tijd te nemen om fundamentele levensvragen te bespreken. Kijk in zo’n gesprek wat iemands keuze is. Wil diegene wel naar het ziekenhuis? Wat is daar het perspectief? Misschien is goede thuiszorg wel het best."
Ook denkt ze dat het goed is als ouderen nadenken over opname op de intensive care, mocht het zover komen. Ze geeft aan dat sommige ouderen er de voorkeur aan geven om rustig thuis bij hun naasten te overlijden. Ze benadrukt dat het op een ic niet altijd mogelijk is om afscheid te nemen en roept huisartsen op hier aandacht voor te vragen.
Vragen over thuiszorg
Naast vragen over de gezondheid bellen ouderen de telefoonlijn ook met vragen over thuiszorg, bijvoorbeeld over het tekort aan beschermingsmiddelen of omdat de thuiszorg niet meer komt. Sommige ouderen hadden zelf de thuiszorg afgezegd maar vinden het toch te zwaar zonder extra hulp.
De informatielijn van KBO-PCOB is bereikbaar op 030-3 400 600 van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur.
Door: Nationale Zorggids