Een kwart van de 55-plussers zegt met enige regelmaat op de fiets te stappen wanneer er te veel gedronken is. Volgens onderzoek van Veilig Verkeer Nederland (VVN) heeft de doelgroep niet voldoende kennis over het effect van alcohol tijdens het fietsen. Dit meldt Algemeen Dagblad.
Ouderen zijn vaker slachtoffer van ongelukken op de fiets. Reden voor VVN om te onderzoeken hoeveel ouderen het acceptabel vinden om de weg op te gaan na een paar drankjes. De meeste ouderen stellen dat het niet acceptabel is om met alcohol op in de auto te stappen. Echter blijkt dat fietsen met drank op heel anders bekeken wordt door de doelgroep. Zo’n 25 procent van de ondervraagden zegt in het afgelopen jaar op de fiets te zijn gestapt na het drinken van meer dan twee glazen alcohol.
Doelgroep is kwetsbaarder bij ongelukken
Volgens directeur van VVN Evert-Jan Hulshof is dit resultaat zorgelijk. Het is volgens hem niet zozeer dat ouderen zelf gevaarlijk gedrag vertonen op de fiets, maar dat zij door hun leeftijd al iets kwetsbaarder zijn op de weg. “Met het klimmen der jaren neemt een aantal vaardigheden af. Dit gaat heel geleidelijk”, aldus Hulshof. Ook duurt het herstel na een ongeluk langer.
Dit risico wordt vergroot door de vele elektrische fietsen waar 55-plussers zich tegenwoordig op vervoeren. De fietsen maken meer snelheid, zijn zwaarden en hebben een langere remweg. Het zou dan ook aan te raden om aan ouderen het advies te geven om niet met alcohol op te fietsen. Over de hoeveelheid alcohol in een glas is namelijk nogal wat onduidelijkheid onder de 55-plussers. Ook slaat alcohol harder aan bij senioren en dat is veelal onbekend. Het zou daarom het beste zijn om helemaal geen alcohol te drinken als er nog gefietst moet worden.
Door: Nationale Zorggids