11 november 2019 om 15:50
< 1 min lezen

Lesmateriaal op maat moet ouderen online wegwijs maken

De digitale ontwikkelingen volgen elkaar in een razendsnel tempo op en hoewel dit voor jongeren wellicht moeilijk is voor te stellen, weet of durft nog lang niet iedereen zijn weg naar de digitale wereld te vinden. Van alle ouderen in Nederland heeft 10 procent van de 65-75-jarigen en 32 procent van de 75-plussers nog nooit internet gebruikt (CBS). Daar willen het Nationaal Ouderenfonds, VodafoneZiggo en Samsung verandering in brengen door ouderen op maat gemaakt online lesmateriaal aan te bieden. Dit melden de organisaties. 

Het Nationaal Ouderenfonds, VodafoneZiggo en Samsung vinden elkaar in het leggen van waardevolle verbindingen tussen mensen. Niet alle ouderen kunnen technologische ontwikkelingen even makkelijk volgen en de kansen benutten die internet kan bieden. Het (verder) ontwikkelen van digitale vaardigheden en het hebben van toegang tot digitale oplossingen zorgt ervoor dat ouderen mee kunnen komen en hun wereld groot blijft.

Online lesprogramma ontwikkeld door VodafoneZiggo

VodafoneZiggo ontwikkelde in samenwerking met Netwerk Mediawijsheid en Veiliginternetten.nl een gratis, laagdrempelig lesprogramma dat ouderen eenvoudig wegwijs maakt op het wereldwijde web en biedt dit programma nu aan het Nationaal Ouderenfonds aan. Samsung biedt het laatste stuk in de puzzel en gaat nog een stap verder in haar ondersteuning door ouderen digitaal bij te scholen.

In Amsterdam ging al een pilot van start. Mevrouw Broers (90) werd begeleid door Valerie (24) die haar leerde hoe ze kan “scrollen” en online boodschappen kan doen. Mevrouw Dalgliesh (70) leerde hoe ze kan videobellen. “Normaal belt mijn familie via video en nu ik ook weet hoe het werkt, kan ik het zelf.”

Door: Nationale Zorggids
Foto: Nationaal Ouderenfonds 

Relevante artikelen

Alles van ouderenzorg
    • Ouderenzorg

    Spoedeisende hulp bezwijkt onder druk door oudere patiënten

    30 december 2024 om 14:56
    • Ouderenzorg

    De meest gelezen artikelen van 2024: dit hield jullie bezig in de zorg

    27 december 2024 om 11:41