Ouderen van 70-plus ervaren steeds vaker problemen om met het openbaar vervoer te reizen en een deel blijft daarom thuis. Vooral spoorwegovergangen met de rollator of rolstoel nemen wordt gezien als gevaarlijk. Dit blijkt uit onderzoek van Kantar/Nipo in opdracht van ProRail. Gisteren werd de campagne Samen veilig onderweg gelanceerd om ouderen te stimuleren om met het openbaar vervoer te reizen. Van de ouderen zegt 70 procent het openbaar vervoer zoveel mogelijk te vermijden, 6 procent blijft in huis uit angst voor het ov. Dit meldt Telegraaf.
Vooral de toegenomen drukte op stations en in bussen en treinen zou een reden zijn waarom ouderen minder graag het ov gebruiken. Wie met een hulpmiddel zoals een rollator of rolstoel reist, lijkt extra angstig te zijn. Zo’n 60 procent van de ouderen is regelmatig op reis met het openbaar vervoer en daarom is het volgens ProRail goed om stil te staan bij de problemen die de doelgroep ervaart.
In de campagne Samen veilig onderweg worden onder andere veiligheidstips gegeven voor ouderen. Zo wordt aanbevolen om eerst de leuning van de roltrap vast te pakken voordat men plaatsneemt op de trap. Ook moeten ouderen zich goed vasthouden bij het in- en uitstappen en om hulp vragen wanneer dit nodig is. Daarnaast worden al verschillende praktijkproeven uitgevoerd met een oversteekhulp en worden op- en afstappen op stations benadrukt met gele verf, zodat valpartijen verminderd worden.
Door: Redactie Nationale Zorggids