Logo_kbo-pcob-logo

Financieel misbruik bij senioren komt vaker voor dan we denken. Het is belangrijk om signalen van misbruik te herkennen en te weten hoe je moet handelen.  Seniorenorganisatie KBO-PCOB organiseert daarom in oktober en november 2017 bijeenkomsten voor vrijwilligers en mantelzorgers. Dagvoorzitter is Eef van Opdorp, bekend van het RTL 4-programma Uitstel van Executie. Dat meldt KBO-PCOB. 

In 85 procent van de gevallen maakt familie financieel misbruik van de oudere. Dan wordt een bankrekening leeggehaald door een dochter of zoon, of wordt een pinpas gebruikt voor extra eigen boodschappen. Maar daders kunnen ook buren, vrienden of mantelzorgers zijn, zegt Van Opdorp. Ze benadrukt dat er niet altijd opzet in het spel is. “Soms sluipt het er gewoon in.”

Jaarlijks hebben zeker 30.000 ouderen te maken met financieel misbruik. De meeste mensen die het overkomt zijn kwetsbaar. Veelal gaat het om 80-plussers en alleenwonenden die vergeetachtig zijn en niets snappen van bijvoorbeeld online bankieren. Ook mensen met beginnende dementie of een hersenbloeding lopen extra risico, aldus Van Opdorp.

Het is een groot probleem waar te weinig over wordt gepraat. Ouderen schamen zich of zeggen niets om de lieve vrede te bewaren. Slachtoffers zijn vaak afhankelijk van de dader en hebben zo extra moeite met het aankaarten van financieel misbruik.

Een belangrijke tip is: praat erover met iemand die je vertrouwt of door te bellen naar het meldpunt Veilig Thuis. Vrijwilligers kunnen ouderen helpen met het invullen van de belastingpapieren en ondersteunen bij de administratie. Zij zijn extra oplettend en zullen het zien als er spaargeld verdwijnt of grote uitgaven worden gedaan. Om de problemen bespreekbaar te maken voor vrijwilligers en mantelzorgers organiseert KBO-PCOB bijeenkomsten.

In oktober en november zijn drie interactieve bijeenkomsten voor mantelzorgers en vrijwilligers die bij kwetsbare ouderen over de vloer komen. Dat kunnen belastinginvullers zijn, ouderenadviseurs, veiligheidsadviseurs, tabletcoaches en andere ondersteuners. De sessies zijn bedoeld om kennis te delen en zo financieel misbruik te signaleren, te voorkomen en te bestrijden. U wordt als deelnemer betrokken bij concrete situaties. Ook een panel van deskundigen, met vertegenwoordigers van het meldpunt Veilig Thuis en een bank, denkt en praat mee. 

Door: Redactie Nationale Zorggids