Als het kabinet niet zo stevig had bezuinigd in de ouderenzorg, waren de kosten nu miljarden euro’s hoger geweest dan nu het geval is. Dit stelt demissionair staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer. Twee PVV-Kamerleden stelden hierover vragen omdat uit onderzoek bleek dat de kosten voor de ouderenzorg juist waren toegenomen. Van Rijn noemt de constatering onjuist en zegt dat de bezuinigingen nodig waren om de groeiende kosten in te perken. Dit meldt Skipr.
Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico berekende dat de bezuinigingen van het huidige kabinet hebben geleid tot meer bureaucratie, hogere kosten en minder zorg. Een half miljard euro van het bezuinigingsgeld werd al teruggedraaid maar er blijkt meer geld nodig te zijn om de zorg weer goed op de rit te krijgen. Van Rijn houdt echter voet bij stuk en zegt dat de maatregelen beslist niet nutteloos waren. “Zonder de bezuinigingen zouden de zorgkosten nu miljarden hoger liggen”, schrijft hij in zijn brief. Hij vermeldde er niet bij op welke cijfers hij zich baseert.
“Van meet af aan heeft het kabinet aangegeven dat de totale kosten voor de langdurige zorg ondanks de maatregelen uit het regeerakkoord aan het einde van de kabinetsperiode (2017) hoger zouden zijn dan het oude niveau (2012).” De reden voor de stijgende kosten in de ouderenzorg komen onder andere door de vergrijzing en door het feit dat ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen. Daarbij hebben ze meer hulp via de thuiszorg nodig.
Door: Redactie Nationale Zorggids