Ouderen bewegen te weinig, zo blijkt uit onderzoek onder het Ouderenpanel van het Nationaal Ouderenfonds. Maar liefst twee op de drie ouderen (55+) voldoen niet aan de zogenaamde ‘fitnorm’. Dit betekent dat zij minder dan 1 uur per week intensieve lichamelijke activiteiten verrichten, zo meldt het Nationaal Ouderenfonds.
Daarnaast voldoet één op de vier ouderen niet aan de beweegnorm: zij besteden minder dan twee uur per week aan bijvoorbeeld tuinieren, boodschappen doen of een stukje wandelen. 4 procent van de ouderen is zelfs minder dan een half uur per week in beweging. Dat terwijl bewegen en sport op latere leeftijd zorgen voor een betere lichamelijke en fysieke gesteldheid.
Het Nationaal Ouderenfonds onderkent het belang van bewegen voor ouderen. Daarom heeft deze stichting in samenwerking met de Eredivisie het OldStars-programma ontwikkeld. Met OldStars kunnen ouderen op een verantwoorde manier aan ‘walking football’ doen. Walking football is voetbal voor 60-plussers met aangepaste regels, zoals wandelen in plaats van rennen.
“Door het aanpassen van sporten, kunnen ouderen blijven bewegen en doen ze sociale contacten op”, zegt Corina Gielbert, directeur van het Nationaal Ouderenfonds. “Ons streven is dat elke sport nadenkt over aanpassingen voor ouderen. Iedere club heeft een jeugdcommissie, maar niet iedere club heeft een ouderencommissie. Als Ouderenfonds kijken wij actief naar mogelijkheden tot het aanpassen van verschillende sporten.”
Uit het onderzoek van het Ouderenfonds blijkt tevens dat beweging invloed heeft op de geestelijke gesteldheid van ouderen. Ouderen die nog sporten geven een hoger cijfer voor hun eigen geluk dan de ouderen die gestopt zijn met sporten. Daarnaast geven ouderen die niet sporten beduidend vaker aan méér behoefte te hebben aan sociale contacten dan de ouderen die wel sporten. 55 procent van de sportende ouderen ziet hun medesporters dan ook als belangrijke sociale contacten.
Door: Redactie Nationale Zorggids