Normal_copyright_stockfreeimages_oudere_bejaarde__2_

Ouderen weten vaak niet voor welke kosten ze een vergoeding kunnen krijgen en hoe hoog die kosten zijn. Dat blijkt uit onderzoek van ouderenbond ANBO in samenwerking met apothekerskoepel KNMP en onderzoeksbureau MWM2 onder 1600 ouderen, meldt NRC.

Ouderen weten niet waar ze aan toe zijn, laat directeur-bestuurder van ANBO Liane de Haan weten. Daarom vinden ANBO en KNMP dat zorgverzekeraars meer toegankelijker informatie moeten verstrekken.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 62 procent van de ouderen de zorgpolis niet bekijkt om te zien of ze een vergoeding voor bepaalde medicijnen kunnen krijgen. De helft weet niet dat dit mogelijk is en daarom speelt de vergoeding van medicijnen geen doorslaggevende rol in de keus voor een zorgverzekeraar.

Uit een ander onderzoek die vandaag werd gepubliceerd blijkt dat niet alleen ouderen de geldstromen rond medicatie niet snappen. Bijna alle mensen willen inzicht hebben in hun rekening, maar bijna de helft (42 procent) snapt er nauwelijks iets van, zo bleek uit onderzoek van patiëntenkoepels NPCF, LPGGz en Ieder(in). Ze snappen weinig van de medische termen en kunnen behandelingen niet koppelen. De helft van de chronisch zieken en gehandicapten zegt dat ze het advies van de arts beter gaan opvolgen als ze weten hoeveel de uitvoering van het advies gaat kosten. 

© Nationale Zorggids