Normal_fysio_therapie_fysiotherapeut

Bewoners van verzorgingstehuizen hebben een individuele aanpak nodig om hun kracht, balans en uithoudingsvermogen te verbeteren. Een functionele oefentherapie in de thuissituatie en aangepast aan de dagelijkse activiteiten zou kwetsbare ouderen hierbij kunnen helpen. Dat blijkt uit een onderzoek in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Ouderen die in een verzorgingshuis wonen willen zo onafhankelijk mogelijk blijven, maar zijn tegelijk afhankelijk van zorg. Het zou daarom volgens de fysiotherapeute Betsy Weening-Dijksterhuis goed zijn om in een trainingsprogramma bepaalde fitheidseigenschappen, zoals spierkracht, lenigheid, uithoudingsvermogen, coördinatie en balans te trainen.

Om een trainingsprogramma te ontwikkelen, vergeleek Weening-Dijksterhuis 27 studies over ouderen die in een verzorgingshuis wonen. Ze concludeert dat deze studies overtuigend laten zien dat een dergelijk trainingsprogramma kan bijdragen aan fitheid, zelfredzaamheid en kwaliteit van leven. Vervolgens ontwikkelde ze een trainingsprotocol (een combinatie van spierkrachttraining, balanstraining en functionele training) die ze in een aantal experimenten onder ouderen testte. Het ging daarbij om ouderen met spierzwakte, ondervoeding, verminderde loopsnelheid, uitputting en een laag niveau van fysieke activiteit, of ten minste drie van deze aspecten.

In totaal deden 164 deelnemers mee met een gemiddelde leeftijd van 84 jaar. Opvallend genoeg bleek een groepstraining niet effectief om de zelfredzaamheid te verbeteren en zorgafhankelijkheid te verminderen. De fysiotherapeute pleit daarom voor een individuele aanpak, met meer oog voor actuele fitheid en meer overleg tussen zorgverleners.

Betsy Weening-Dijksterhuis promoveert op 22 januari 2014 aan de Rijksuniversiteit in Groningen.

© Nationale Zorggids