Normal_uwv_logo

Ouderen die werkloos worden moeten snel een baan zien te vinden, anders is de kans groot dat ze niet meer aan het werk komen. Meer dan de helft van de werkloze 55-plussers slaagt er niet in een baan te vinden voordat hun WW-uitkering is afgelopen. Dat meldt de Volkskrant.

Dat blijkt uit een onderzoek van uitkeringsinstantie UWV waarbij is gekeken wie erin slaagt een baan te vinden vanuit de WW, of binnen zes maanden na afloop van de uitkering. Bijna 75 procent van de totale groep werklozen is dat vorig jaar gelukt, maar het zijn relatief vaak jongeren die weer een baan vinden.

Vooral voor 55-plussers houdt de WW op zonder dat ze iets anders hebben gevonden. Bijna de helft (48 procent) zit een half jaar nadat de uitkering is afgelopen nog zonder baan. Deze ouderen zitten gemiddeld dertig maanden in de WW. Jongeren tot 25 hebben gezien hun kortere arbeidsverleden veel korter recht op een uitkering; zij zitten gemiddeld drie maanden in de WW.

Volgens de Rotterdamse hoogleraar arbeidsmarkt Jaap de Koning is het al langer bekend dat ouderen moeilijk aan het werk komen. 'Maar ik had niet verwacht dat het om zo'n grote groep zou gaan. De arbeidsparticipatie van ouderen stijgt al jaren, maar dat zegt niet per definitie dat de positie van de oudere werkloze beter is geworden.' Tussen 2005 en 2011 is het aantal werkende 55-plussers gestegen van 769 duizend naar 1,1 miljoen.

Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie van het UWV, denkt niet dat een oudere kansloos is. '52 procent van de 55-plussers vindt wel weer een baan', zegt hij. Wel wordt het volgens hem steeds lastiger naarmate iemand langer van de arbeidsmarkt af is. 'Dat geldt voor iedereen, maar voor ouderen ligt dat nog moeilijker. Ze hebben geen dag te verliezen.' Werkloze ouderen die wel op de arbeidsmarkt terugkomen, lukt dat na gemiddeld een half jaar.

Vorig jaar kwamen er 502 duizend mensen in de WW en gingen er 432 duizend uit. Van die uittreders vonden 212.600 mensen vanuit de WW een baan. Werklozen die een nieuwe baan vinden, komen veelal in tijdelijk werk terecht, vaak als uitzendkracht. Bijna driekwart vindt een baan die een half jaar of langer duurt, een op de vijf krijgt een contract voor onbepaalde tijd. Wie een nieuwe baan vindt, levert soms loon in. Wie vanuit de WW weer aan de slag komt, verdient gemiddeld vijf procent minder dan voordat hij werkloos werd.

© Nationale Zorggids