Mensen die in een zorginstelling wonen betalen vaak honderden euro’s per jaar te veel aan hun zorgverzekeraar omdat ze zijn oververzekerd. Dat meldt de belangenorganisatie voor senioren ANBO.
Veel zorg in verpleeg- of verzorgingshuizen valt onder de AWBZ, de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Daardoor is een aanvullende verzekering vaak niet nodig: zorg wordt dan door en in het verpleeghuis verstrekt. Dat geldt ook voor mensen die in een verzorgingshuis wonen. Margo Brands, beleidsadviseur van ANBO: 'Het hangt onder meer af van het zorgzwaartepakket. Hoe zwaarder dat is, des te minder aanvullende verzekering is er nodig. Dit omdat de zorg in de zwaardere gevallen ook onder de verzorging van het verzorgingshuis valt.' Voor de zorg die in het ziekenhuis wordt gegeven, moet wel worden betaald. Daarvoor moet een gewone basiszorgverzekering worden afgesloten.
ANBO raadt bewoners van een zorginstelling aan om hun polis nog eens kritisch te bekijken, zodat ze tegen het einde van het jaar de juiste keuze kunnen maken over welke polis al dan niet wordt aangeschaft. Brands: 'Hoewel cijfers ontbreken, kan het zomaar om vele duizenden mensen gaan die te veel betalen.' De gemiddelde premie voor een aanvullend pakket is €304 per jaar. Nederland telt 160.000 verpleeg- en verzorgingshuisbewoners.
© Nationale Zorggids