Normal_plastic_cups_voor_zelfinseminatie_zijn_weer_terug

Een plastic cup voor zelfinseminatie, kan het voor bepaalde stellen makkelijker maken om zwanger te raken. Een Britse start-up verkoopt binnenkort een hippe variant van de oude donorcup voor 350 euro. Volgens de Belgische fertiliteitsarts Herman Tournaye zijn er goedkopere cups op de markt die net zo goed hun werk doen. Je betaalt dan tussen de 20 en 40 euro voor een cup dat er misschien net iets minder modern uitziet, maar evengoed werkt. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

In de jaren 80 was al iets soortgelijks op de markt: de KID-cup (kunstmatige inseminatie met donorsperma in de baarmoederhals). Artsen kunnen deze cup tegen de baarmoederhals plaatsen, maar vrouwen kunnen dit thuis zelf ook doen. Het kapje dat eraan zit, zuigt zich vast aan de baarmoederhals en via de slang kun je er onbewerkt donorzaad in spuiten, legt Tournaye uit. De enige reden dat deze cup op een gegeven moment links bleef liggen, was door de aidsepidemie. Mensen wilden gewassen donorzaad en niet meer onbewerkt donorzaad.

Voor- en nadelen zelfinseminatie met donorzaad 

Inmiddels maakt de donorcup weer een opmars en daar speelt het Britse Béa Fertility op in. Maar, zegt Tournaye, ze zijn er flink goedkoper. “Gewoon ‘insemination cup’ intypen op google en dan je krijgt tal van voorbeelden.” Voordelen van het gebruik van zo’n cup zijn de laagdrempeligheid en de afwezigheid van hormonale spuiten. “Tegenwoordig kan je je cyclus en eisprong goed in de gaten houden met allerlei apps.” Nadeel is dat er geen medische controle is en je er zelf op moet vertrouwen dat de donor gezond is en geen bijbedoelingen heeft. Donoren via de zaadbank hebben geen rechten of plichten, maar alle donoren daarbuiten wel.

Door: Nationale Zorggids