Het rookgedrag van aanstaande ouders lijkt meer op elkaar afgestemd te zijn dan voorheen werd gedacht. Uit onderzoek van het Trimbos Instituut blijkt dat vrouwen vaker blijven roken rondom hun zwangerschap als hun partner ook rookt. Artsen en verloskundigen zouden daarom meer aandacht kunnen schenken aan het rookgedrag van de partner. Dit meldt Trimbos Instituut.
De conclusie komt voort uit de Monitor Middelengebruik en Zwangerschap van Trimbos. Hieruit blijkt dat vrouwen die voor hun zwangerschap rookten tot bijna zeven keer vaker ook een partner hadden die rookte tijdens deze periode voor de zwangerschap. Bij vrouwen die na de geboorte weer beginnen met roken, bleek dat hun partners ook vaker rokers waren.
Aandacht voor partners
Voor de gezondheid van moeder en het ongeboren kind is het belangrijk dat de vrouw niet rookt tijdens haar zwangerschap. Geadviseerd wordt om zowel als vader als moeder te stoppen met roken voordat het kind verwekt wordt. Nu uit de monitor blijkt dat het rookgedrag van de vader ook een belangrijke rol speelt, kan daar aandacht aan worden besteed tijdens controles tijdens de zwangerschap en begeleiding na de geboorte.
Telefonische coaching
Zorgverleners kunnen de (aanstaande) ouders aanspreken op hun rookgedrag en hulp aanbieden om te stoppen. Dit kan bijvoorbeeld via de samenwerking die Taskforce Rookvrije Start is aangegaan met alle beroepsgroepen in de geboortezorg. Zo is er al verschillend materiaal beschikbaar om stoppen met roken te bespreken met het stel. Bovendien kunnen ouders worden doorverwezen naar telefonische coaching Rookvrije Ouders. De rol van de partner zou ook daar aandacht moeten krijgen.
Door: Nationale Zorggids