Abortuskliniek Casa in Amsterdam wordt door het Openbaar Ministerie (OM) niet vervolgd om mogelijke fraude met declaraties en subsidies. Reden hiervoor is dat er veel onduidelijkheid is over declaraties door ingewikkelde regelgeving. Casa ging in 2017 failliet en achteraf bleek dat er voor 2 miljoen euro aan onterechte declaraties was geïnd. Dit meldt Parool.
Toen bleek dat de abortuskliniek veel duurdere handelingen declareerde bij zorgverzekeraars dan wat uitgevoerd was, is een fraude-onderzoek gestart. Het OM is er naar eigen zeggen niet in geslaagd om ‘wettig en overtuigend bewijs’ op tafel te leggen. Daarom moet het afzien van vervolging voor fraude. Het OM verdacht Casa van valsheid in geschrifte en oplichting.
Wachttijden in andere klinieken
Door het faillissement kwam de abortuszorg in Nederland in de problemen. Casa Klinieken in Amsterdam slot haar deuren, waardoor vrouwen moesten uitwijken naar klinieken in onder andere Utrecht, Heemstede en Almere. Daar ontstonden wachttijden door de plotselinge toename in abortussen. Een groot probleem, aangezien abortus tijdgevoelig is en niet altijd lang kan wachten. Inmiddels heeft het ministerie van Volksgezondheid toestemming gegeven aan Stichting Abortuskliniek Amsterdam (SAA) om in het gebouw van Casa te starten met abortuszorg.
Door: Nationale Zorggids