Normal_luier

Komend najaar opent een fabriek in Brabant met een luierrecyclingsinstallatie haar deuren. Met de recycling van luiers hoopt bedenker Willem Elsinga flink CO2 te besparen. Dat meldt RTL Nieuws.

Sinds 2016 staan er in Brabant aparte bakken op straat waarin huishoudens en kinderdagverblijven de vieze luiers kunnen gooien. Deze luiers komen terecht in een proeffabriek - de voorloper op de aankomende fabriek - en worden vervolgens gerecycled.

“De proeffabriek was een groot succes. Als de nieuwe installatie klaar is, kan die in de toekomst 15.000 tot 20.000 ton luiers per jaar verwerken”, zegt Elsinga. 94 procent van de luiers wordt in gelijk afgebroken en wat er niet in de eerste ronde afbreekt, verdwijnt later alsnog.

Jaarlijks produceert Nederland ongeveer 1 miljard volle luiers. Deze zijn afkomstig van ouders met baby’s en kinderdagverblijven en komen uit verpleeghuizen en ziekenhuizen. Luiers komen vooralsnog bij het restafval.

Als de fabriek er staat kunnen luiers gescheiden worden van het overige restafval en daar gerecycled worden. De gebruikte luiers worden met rioolslib verwarmd tot 250 graden celcius. Deze hoge temperatuur zorgt er onder meer voor dat de ziekteverwekkers in de luier doodgaan. De slib en luiers vloeien samen en wat er na het koelproces nog overblijft zijn gestolde plastic deeltjes. Van de urine en ontlasting, kan kunstmest, biomassa en biogas gemaakt worden. En van wat er dan nog overblijft wordt een volledig gerecyclede luier gemaakt.

Naast Brabant, bouwt ook Amsterdam aan een luierrecyclingsfabriek. 

Door: Redactie Nationale Zorggids