Vandaag is de Wereld Borstvoeding Week van start gegaan. De week die tot en met 7 augustus duurt, heeft als thema ‘Borstvoeding, fundering voor het leven’. Nog steeds krijgen niet alle baby’s binnen het eerste uur na de geboorte borstvoeding. Drie op de vijf baby’s lopen hierdoor risico, zeggen UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie. Dat melden RTL Nieuws en NU.nl.
Hoewel het probleem minder speelt in Westerse landen zoals Nederland, is hier ook nog altijd een discussie gaande: is borstvoeding echt zoveel beter dan kunstvoeding? Volgens professor Marca Wauben wel.
Moedermelk is in principe 'maatwerk'. Dat betekent dat het moedermelk voor de ene baby niet optimaal geschikt is voor de andere baby. “De samenstelling van deze ingenieuze lichaamsvloeistof verandert continu. De moeder geeft op basis van wat ze eet, drinkt en in welke omgeving ze is, brokjes informatie aan haar afweersysteem in het maag-darmkanaal. De afweercellen bepalen of ze moet reageren op deze informatie of niet”, legt Wauben uit.
Een moeder kan misschien niet direct helpen met de opbouw van het afweersysteem van haar kindje, maar draagt daar wel een belangrijk steentje aan bij via borstvoeding. Er valt nog veel meer te ontdekken in de werking van het moedermelk. Het is namelijk een complex iets en waarschijnlijk alleen maar te begrijpen met nanotechnologie, aldus Wauben.
Door: Redactie Nationale Zorggids