Normal_vaccinatie_prikken_inenten

Vakantiegangers die de komende weken naar Frankrijk, Griekenland, Italië of Roemenië afreizen, moeten oppassen voor de mazelen, aldus de GGD. In al deze landen is namelijk een mazelenuitbraak vastgesteld. Deze uitbraak is vooral gevaarlijk voor baby’s die in contact komen met inwoners en voor mensen uit 1965-1975 die niet zijn ingeënt. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

Met name in Frankrijk en Griekenland komen dit jaar meer gevallen van mazelen voor. Uitbraken in Italië en Roemenië zijn al langere tijd gaande, dus daar luidt het advies ook: wees voorzichtig.

“We hebben de afgelopen tijd vijf kinderen behandeld die in het buitenland de mazelen hadden gekregen of besmet waren door een kind. Op zich speelt het langer, maar we hebben het idee dat mensen daar niet goed van op de hoogte zijn. Vandaar de waarschuwing”, aldus Anja Kruis van de GGD Brabant-Zuidoost.

Het risico op besmetting ontstaat met name na contact met de lokale bevolking. Mensen die bijvoorbeeld bij familieleden op bezoek gaan, moeten extra voorzichtig zijn. De meeste mensen in Nederland zijn er tegenwoordig tegen beschermd, omdat de vaccinatie tegen de mazelen in 1976 in het Rijksvaccinatieprogramma is opgenomen. Daarom zouden vooral ouders met baby’s en mensen met een geboortejaar tussen 1965 en 1975 voorzichtig moeten zijn.

Mazelen is één van de meest besmettelijke ziekten die er bestaan en wordt veroorzaakt door het mazelenvirus. De ziekte wordt overgedragen door besmette druppeltjes vocht die patiënten uitademen, niezen of hoesten. Mazelen begint met koorts, hoesten, neusverkoudheid en oogontsteking. Zo’n twee tot vier dagen later ontstaan er rode plekjes. Het mazelenvirus kan ook middenoorontsteking en diarree veroorzaken, en in ernstige gevallen longontsteking, stuipen of hersenontsteking. In zeer zeldzame gevallen veroorzaakt mazelen een hersenontsteking die gemiddeld pas 7 jaar na de mazelen begint, en altijd fataal is. 

Door: Redactie Nationale Zorggids