Amsterdam Mamas groeide uit van een Facebookgroepje van expats die tips over kraamzorg met elkaar deelden, tot een community met meer dan 14.000 gebruikers. Het platform bleek tevens van grote waarde voor geïsoleerde vrouwen die het, zonder steun van vrienden of familie, in Nederland moeten zien te rooien. Dat meldt het ministerie van volksgezondheid.
Terwijl Facebook deze dagen zwaar onder vuur ligt, gaat het werk van de Amsterdam Mamas onverminderd door. Deze Facebookgroep begon acht jaar geleden als clubje van zes zwangere expats – vrouwen die vanwege hun eigen werk of dat van hun partner in Nederland waren komen wonen. Hun berichten gingen aanvankelijk voornamelijk over zaken als zwangerschapyoga en waar je in Amsterdam het beste luiers kon kopen. Maar dat is in de loop der jaren steeds verder uitgebreid.
"Het doel van Amsterdam Mamas is om mensen in de stad te laten integreren. Bijvoorbeeld door ze het vertrouwen te geven om aan evenementen en activiteiten mee te doen, waarmee ze eerder niet bekend waren of niet aan durfden mee te doen", vertelt oprichter Emmy McCarthy.
Er komen ook zwaardere kwesties voorbij. McCarthy bracht zelf wel eens iemand naar het politiebureau om aangifte te doen van huiselijk geweld. Een andere vrouw, die door de Facebookgroep de moed had opgevat om haar mishandelende man te verlaten, bracht zij in contact met een lotgenoot. "Deze hielp haar aan een advocaat die gespecialiseerd was in huiselijk geweld en goed op de hoogte was van internationale scheidingsprocedures." Toen de vrouw halsoverkop in de opvang terechtkwam, startte een aantal moeders van de Amsterdam Mamas een collecte voor nieuwe kleren. Zes maanden later kwamen daar ook nog eens meubels en huishoudelijke spullen bij, zodat ze een mooie nieuwe start in een eigen woning kon maken.
Het is niet onze taak om huiselijk geweld op te lossen", aldus McCarthy. "We zijn een plek waar je informatie kunt krijgen die je nodig hebt voor een oplossing. We hebben door de jaren heen ongelofelijk veel juridische kennis op dit gebied verzameld." Volgens haar zaten er tot voor kort veel buitenlandse slachtoffers van huiselijk geweld in Nederland in de knel, omdat ze bij een echtscheiding het recht om hier te mogen blijven zouden verliezen. De wet is inmiddels op dit punt aangepast.
Door: Redactie Nationale Zorggids