In Scandinavië is ouderschapsverlof rond de geboorte van een kind goed geregeld. De voordelen van dergelijke regelingen zijn tientallen jaren later nog af te lezen aan betere schoolprestaties van de kinderen en hogere lonen. Tessa Roseboom van het AMC noemt dit voorbeeld in haar boek ‘De eerste 1000 dagen’, waarvan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid woensdag 18 april het eerste exemplaar in ontvangst neemt. Dat meldt AMC.
De eerste duizend dagen van het leven – vanaf de bevruchting tot de tweede verjaardag – zijn van fundamenteel belang voor de ontwikkeling. Gaat het in deze periode niet goed, dan heb je daar levenslang last van. Alsof je begint met een valse start, en de rest van het leven moet omgaan met de gevolgen daarvan.
Roseboom beargumenteert in haar boek dat investeren in een goede start meer doet voor de gezondheid van de bevolking dan alle bewezen effectieve behandelingen bij elkaar. Ze beschrijft in begrijpelijke taal de biologische, medische en economische voordelen van een goed begin, en de winst die te behalen valt als er wordt geïnvesteerd in de vroege ontwikkeling.
Het onderwerp van haar boek is actueel. Minister De Jonge presenteert nog voor de zomer een landelijk programma dat erop is gericht de kansen op een goede ontwikkeling in de eerste duizend dagen zo groot mogelijk te maken. Roseboom is verheugd over dit initiatief. “Een keur aan wetenschappelijk onderzoek heeft inmiddels laten zien dat de basis voor een gezond, productief leven in die eerste duizend dagen wordt gelegd. Maar in de praktijk wordt nog veel te weinig met die informatie gedaan.”
Door: Redactie Nationale Zorggids