Vorige week publiceerde het College Perinatale Zorg (CPZ) de Agenda voor de Geboortezorg 2018-2022. Een publicatie waarin de doelen en ambities voor de geboortezorg staan. Een belangrijk doel is het bereiken van zogenoemde ‘state of the art integrale geboortezorg’, iets waar alle vrouwen in 2022 recht op moeten hebben. Dat meldt De Monitor.
De geboortezorg werkt richting zeven speerpunten en het is aan het CPZ om deze speerpunten in de geboortezorg te verwerken. Zo is het de bedoeling dat professionals beter leren luisteren naar moeder en kind zodat zij blijven leren, moeten vrouwen gezonder aan een zwangerschap beginnen en is het belangrijk dat vrouwen goed worden voorgelicht over hun eigen rol tijdens de zwangerschap.
Ook moet een goed netwerk van zorgprofessionals opgezet worden, waarin gezamenlijke afspraken tot stand komen, hebben vrouwen in zogenoemde achterstandssituaties meer specifieke en intensieve aandacht nodig en mogen vrouwen nooit alleen gelaten worden na het begin van de bevalling. Heeft een zwangere vrouw behandeling nodig? Dan moet daar op ieder moment van de dag binnen 15 minuten mee gestart kunnen worden, aldus de speerpunten.
Het CPZ meldt in de Agenda voor de Geboortezorg dat er al aardig wat vooruitgang is geboekt, maar dat nog niet iedere vrouw de kwalitatieve en veilige zorg krijgt die zij nodig heeft. Ook is Nederland nog niet zover dat vrouwen op ieder moment van de dag binnen 15 minuten de zorg krijgt waar zij recht op heeft. Dit komt grotendeels door de zorgminister die deze norm niet heeft overgenomen. Ooit was het bovendien de bedoeling om de eigen bijdrage af te schaffen, maar nog steeds betalen nieuwe ouders delen van de kraamzorg zelf. Iets wat volgens CPZ moet worden aangepast.
De Monitor is onlangs een onderzoek gestart naar de problemen in de geboortezorg, en dan met name de personeelstekorten en het gebrek aan keuzevrijheid. Het blijkt namelijk moeilijk om een plek te krijgen op een bevallocatie. Het onderzoeksprogramma wil weten waarom dat zo moeilijk is en is daarom op zoek naar nieuwe ouders en verloskundigen die hun ervaringen willen delen. Dit kan via demonitor@kro-ncrv.nl.
Door: Redactie Nationale Zorggids