Wanneer een baby huilt, wordt een bepaald gebied in de hersenen van de moeder geactiveerd. Uit onderzoek blijkt dat deze hersenpatronen gelijk zijn onder moeders in verschillende landen en werelddelen. Uit eerder onderzoek bleek al dat mannen en vrouwen anders reageren op een huilend kind. Dit meldt NU.nl.
Het hersengebied dat geactiveerd wordt wanneer het kind huilt, is gerelateerd aan beweging en spraak. Dit hebben onderzoekers van het Amerikaanse Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development (NICHD) aangetoond. Aan het onderzoek deden 684 jonge moeders mee, waarbij ze een uur werden opgenomen terwijl ze thuis met hun kind aan het spelen waren. Er werd onder andere gekeken naar de reactie van de moeder wanneer de baby begon te huilen. Alle moeders waren geneigd om hun kind op te pakken en tegen ze te praten. De vrouwen kwamen onder andere uit Argentinië, België, Japan en Kameroen.
Uit onderzoek bij een andere groep vrouwen werd door middel van fMRI gekeken naar de hersendelen die geactiveerd werden wanneer het kind begon te huilen. Het gaat daarbij onder meer om de zogeheten supplementaire motorische schors, dat spraak en beweging regelt. Ook de Gyrus frontalis inferior en de Gyrus temporalis superior worden geactiveerd. Deze hersengebieden zijn verantwoordelijk voor de productie van spraak en het verwerken van geluid.
Door: Redactie Nationale Zorggids