Spermadonoren en ouders van donorkinderen snappen niets van de werkwijze van Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem. Niet alleen is het compleet onduidelijk hoeveel kinderen iedere donor daar precies heeft verwekt, ook is er veel onduidelijkheid omtrent de anonimiteit van donoren. Dat meldt NOS.
Een donor mag maximaal 25 kinderen verwekken, maar in het Rijnstate Ziekenhuis hebben zeker vijftien mannen gemiddeld 36 kinderen verwerkt. Eén donor heeft vijftig biologische kinderen. Bovendien is er onduidelijkheid over de anonimiteit van de mannen.
Anoniem doneren was tot 2004 toegestaan, maar daarna moesten alle donoren als bekend geregistreerd staan zodat kinderen op latere leeftijd eventueel meer te weten kunnen komen over hun biologische vader. Nu blijkt er onder sommige ouders van donorkinderen verwarring te zijn ontstaan. Tegen hen is gezegd dat de donor anoniem was. Later zei het ziekenhuis dat de donor zichzelf bekend wilde maken en weer later bleek hij toch anoniem te blijven.
“Daarnaast weten we dat sommige donoren hadden afgesproken om bekend te zijn, maar toch anoniem zijn gebruikt. En andersom, dus anonieme donoren van wie de identiteit bekend is gemaakt”, zegt Laura Bosch, juriste bij Defence for Children. Inmiddels hebben zo’n twintig gezinnen zich bij de organisatie gemeld.
Rijnstate bevestigt dat er enige problemen zijn ontstaan toen de administratie niet op orde was. Dat zou voor 2014 zijn geweest. Bepaalde informatie behoefde extra controle, maar kreeg deze controle niet. Volgens het ziekenhuis is de registratie omtrent bekendheid/anonimiteit op orde.
Door: Redactie Nationale Zor