Van veel kinderen die in de jaren tachtig uit Sri Lanka geadopteerd werden, kloppen de papieren niet. Dit blijkt uit een uitzending van tv-programma Zembla, dat onderzoek deed naar fouten in de adoptiepapieren. Het zou onder andere gaan om het vervalsen van de geboortedatum, de naam van de ouders en mogelijke broers en zussen. Geschat wordt dat slechts dertig procent van de adopties helemaal volgens de regels is gegaan. Dit meldt NOS.
In de uitzending van Zembla werd gekeken naar de praktijken van de Nederlandse stichting Flash tussen 1980 en 1990. Deze stichting bemiddelde namens wensouders met organisaties in Sri Lanka. Zo zou bij zo’n 70 procent van de adopties onjuiste informatie in de adoptiepapieren staan. Ook is bekend geworden dat zwijggeld is betaald aan een moeder die haar kind terug eiste.
Foutieve namen van de ouders komen voor, net als geboortedata die in het paspoort met de hand werden gewijzigd. Dit maakt het voor geadopteerde kinderen zeer moeizaam om contact te zoeken met hun biologische ouders. Ook de informatie over broers en zussen blijkt veelal niet te kloppen. Sommige kinderen hebben broers en zussen waar zij niets vanaf weten, of denken biologische familieleden te hebben die toch niet aan hen verwant zijn.
De tussenpersonen met wie stichting Flash samenwerkte, zouden geld hebben ontvangen per kind dat werd geadopteerd. Hierdoor hadden zij persoonlijk gewin bij het zo snel mogelijk afhandelen van adopties. “Dat vind ik gewoon een perverse prikkel in het systeem. Dat moet je niet willen”, zegt Zef Hendriks, destijds directeur van adoptiebureau Wereldkinderen. Ook de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) erkent dat illegale praktijken een risico zijn van het systeem.
De RSJ stelde daarom vorig jaar voor helemaal geen interlandelijke adopties meer uit te voeren. Dat advies is niet overgenomen door staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie.
Door: Redactie Nationale Zorggids