Promovendi die zwanger worden tijdens hun promotietijd, hoeven niet langer bang te zijn dat ze geen verlenging krijgen voor hun onderzoek. Voorheen weigerden ieder jaar meerdere universiteiten op grond van ‘zwaarwegende bedrijfsbelangen’ wel eens zo’n verlenging, waardoor de zwangere vrouw in haar eigen tijd of tijdens haar zwangerschapsverlof door moest blijven werken. Dit meldt Algemeen Dagblad.
Door een wijziging in de cao kunnen universiteiten de verlenging nu niet meer weigeren aan zwangere vrouwen. “Als een vrouw zwanger wordt, hoeft dat geen belemmering te zijn voor haar promotie”, zegt Donald Pechler, directeur van vakbond VAWO. Het moet bovendien vrouwelijke promovendi meer kansen bieden. Nu gebeurt het wel eens dat vrouwen bij hun sollicitatiegesprek gevraagd worden of zij binnen de promotieperiode zwanger willen worden. Universiteiten zijn terughoudend in het aanstellen van een promotie aan jonge vrouwen.
Wie promoveert, krijgt daarvoor vaak een subsidie die na een bepaalde tijd afloopt. De zestien weken die een zwangere vrouw uiteindelijk verliest aan zwangerschapsverlof, zorgt er nog wel eens voor dat die deadline niet gehaald wordt. De vrouw moet dan in haar verlofperiode of daarna in haar vrije tijd doorwerken aan haar promotieonderzoek. Als een universiteit de verlenging weigerde, konden ze dit alleen via de rechter aanvechten. Met het schrappen van de bepaling uit de cao door universiteiten en vakbonden, kunnen vrouwen zich volledig richten op hun zwangerschapsverlof en daarna hun promotieonderzoek weer oppakken.
Door: Redactie Nationale Zorggids
Ouderschapsverlof daarentegen is voor promovendi nog steeds een sigaar uit eigen doos.. In dit artikel wordt het uitgelegd: http://archief.ukrant.nl/nieuws/phd-letteren-grijpt-naast-ouderschapsverlof En ook in 2018 is dat nog steeds niet veranderd. kortom: je mag ouderschapsverlof opnemen, en dan wordt er van je verwacht dat je voor minder geld, in minder tijd, hetzelfde proefschrift aflevert.