Normal_baby34068

Deskundigen pleitten vorige week voor het opnemen van het rotavaccin in het Rijksvaccinatieprogramma. Ook de World Health Organization (WHO) adviseert dit. Zolang het vaccin nog niet is opgenomen zijn kinderen buiten het programma om in te enten tegen het rotavirus. De vaccinatie kan via de huisarts worden aangevraagd, echter de verzekering vergoedt het niet. Dat meldt NOS.

Afgelopen mei zijn tevens dertien ziekenhuizen in Nederland een project gestart waarbij kwetsbare kinderen worden ingeënt met het rotavaccin. Het vaccin RotaRix is een vloeistof die via de mond wordt toegediend. Vanaf zes weken, maar niet later dan veertien weken na de geboorte kan de eerste dosis gegeven worden. Een tweede dosis dient het liefst voor zestien weken na de geboorte en uiterlijk 24 weken na de geboorte gegeven te worden.

De Gezondheidsraad gaf in 2010 een negatief advies voor opname van het rotavaccin in het Rijksvaccinatieprogramma. Ondanks dat een meerderheid van de raad ervoor was stelde een minderheid dat het virus niet ernstig genoeg was. De raad kon het niet over eens worden en nam daarom het vaccin niet op in het programma. Onlangs deed minister Schippers van Volksgezondheid nog een poging door de Gezondheidsraad nogmaals te vragen of het vaccin opgenomen moet worden. In België, Duitsland, Engeland, Noorwegen, Finland en de Verenigde Staten worden kinderen al tegen het rotavirus gevaccineerd. Frankrijk is hier echter onlangs mee gestopt, omdat kinderen juist ziek werden van het vaccin.

Het is nog afwachten of het vaccin uiteindelijk in Nederland wordt aangeboden vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. De Gezondheidsraad heeft laten weten dat een advies nog zeker een jaar gaat duren, deels omdat uitgezocht dient te worden wat de bijwerkingen van het vaccin zijn. 

Door: Redactie Nationale Zorggids