Normal_kinderopvang_lezen_kinderen_peuters

Opvoedvertrouwen, het vertrouwen van moeders in hun eigen opvoedcapaciteiten, speelt een grote rol in het positief opvoeden van een baby. Dit blijkt uit onderzoek van promovenda Juliëtte Cassé van de Vrije Universiteit (VU).

Zij zocht een verklaring voor het feit dat sommige moeders beter kunnen functioneren onder moeilijke omstandigheden dan andere moeders. Hierbij werd duidelijk dat de mate van opvoedvertrouwen samenhangt met de mate van veerkracht van een moeder. Ook zelfbeheersing speelt hierin een grote rol. Moeders in probleemsituaties hadden een groter opvoedvertrouwen als zij een goede zelfbeheersing hadden. 
 
Dit is onderzocht in verschillende situaties waarin opvoedvertrouwen belangrijk is, zoals het krijgen van een tweede kind, babygehuil, conflict en geweld in een gezin, en ontevredenheid over de partner.
 
Ook blijkt uit het onderzoek dat positieve verbale aanmoedigingen bij moeders zonder probleemachtergrond minder effectief waren dan negatieve fysieke ervaringen. Dit laatste had meer impact op het opvoedvertrouwen. Voor hulpverleners is dit belangrijk om te weten, zodat zij moeders gericht kunnen helpen in de opvoedpraktijk.
 
© Nationale Zorggids