Normal_baby_voetjes_zoon_jongen

De 'Excellence in Life Support Award' is ook dit jaar uitgereikt aan het Extra Corporele Membraan Oxygenatie (ECMO)-programma van de afdeling Neonatologie van het Amalia kinderziekenhuis, onderdeel van het Radboud Universitair Medisch Centrum. Via het programma worden pasgeborenen en grotere kinderen met ernstige ademhalingsproblemen geholpen. Dit meldt Vakblad Vroeg. 

Wanneer een baby een gat heeft in zijn of haar middenrif, of kampt met een infectie of wanneer er ontlasting in het vruchtwater zit, kunnen tijdelijke (ernstige) ademhalingsproblemen het gevolg zijn. De baby's zijn onvoldoende geholpen met gewone beademing. De ECMO-behandeling houdt in dat er een kunstlong in wordt geschakeld. De ECMO neemt hierdoor de functie van de longen en het hart tijdelijk over. Op deze manier kunnen de longen rust krijgen en herstellen. 
 
Er zijn in Nederland twee ziekenhuizen waar ECMO plaatsvindt, namelijk het Radboud UMC en het Erasmus Medisch Centrum. Het Amalia kinderziekenhuis heeft dit jaar voor de derde keer de award gekregen. Jaarlijks krijgen ongeveer 20 pasgeborenen en kinderen de ECMO-behandeling op de afdeling Neonatologie van het Radboud. De award wordt uitgereikt door de Extracorporeal Life Support Organization (ELSO), de internationale overkoepelende organisatie waar centra waar ECMO behandelingen worden uitgevoerd bij aangesloten zijn. 
 
© Nationale Zorggids