Baby's en volwassenen ervaren pijn op ongeveer dezelfde manier. Wel blijken baby's een iets lagere pijngrens te hebben dan volwassen. Dat blijkt uit onderzoek van de Oxford University, meldt Scientias.
De onderzoekers prikten met een soort stokje tien pasgeboren gezonde baby's tijdens hun slaap zachtjes in hun voeten. Zij prikten niet te hard, zodat de baby's door bleven slapen. Vervolgens gaven ze volwassenen dezelfde pijnprikkel. De baby's en volwassenen werden onder een MRI-scanner gelegd om hersensscans te maken, die vervolgens met elkaar werden vergeleken. Uit de scans blijkt dat het brein van de baby's dezelfde reactie vertoonde op een zachte prik als het brein van volwassenen op een prik die vier keer zo krachtig was. Volgens de onderzoekers wijst dit erop dat baby's en volwassen pijn op dezelfde manier ervaren en dat hun pijngrens lager ligt.
“Baby’s kunnen ons overduidelijk niet vertellen over hun ervaringen met pijn en het is moeilijk om op basis van visuele observaties iets te zeggen over de pijn die ze ervaren,” zegt onderzoekster Rebeccah Slater. “Sterker nog: sommige mensen hebben betoogd dat het brein van baby’s nog niet ver genoeg ontwikkeld is om echt pijn te kunnen voelen en dat elke reactie slechts een reflex is. Ons onderzoek voorziet ons van het eerste sterke bewijs dat dat niet het geval is.”
Het onderzoek kan handvatten bieden voor artsen en verplegend personeel die pijnlijke medische ingrepen bij baby's uitvoeren. Slater: “Duizenden baby’s in het Verenigd Koninkrijk ondergaan elke dag pijnlijke ingrepen, maar vaak zijn er geen pijnmanagement-richtlijnen om artsen te helpen. Ons onderzoek suggereert niet alleen dat baby’s pijn ervaren, maar ook dat ze er gevoeliger voor zijn dan volwassenen. We moeten bedenken dat wanneer we een ouder kind dat een bepaalde ingreep ondergaat pijnstilling geven we ook een baby die dezelfde ingreep ondergaat van pijnstilling moeten voorzien.
© Nationale Zorggids