Normal_zwangerschap1

Het advies foliumzuur te slikken voor en tijdens de zwangerschap heeft een ongewenste bijwerking; een tekort aan vitamine B12. Dit stelt verloskundige Mayke van Ansenwoude van Het Verloskundig Huis in het tijdschrift Fit met Voeding. De verloskundige noemt het verschijnsel de 'foliumzuur-paradox'. Dit melden RTL Nieuws, het Gezondheidsplein en UMS Media. 

Volgens Van Ansenwoude is de kans groot dat het landelijke advies foliumzuur te slikken, verantwoordelijk is voor een tekort aan vitamine B12 bij een groot aantal zwangeren. "In mijn praktijk prik ik sinds vier jaar de bepaling van de foliumzuurspiegel in het bloed in relatie tot vitamine B12. Met de uitslagen kan ik mensen gericht laten zien dat het echt van belang is dat ze extra vitamine B12 gaan gebruiken."

Foliumzuur draagt bij aan de vorming van het zenuwstelsel van de foetus en verkleint de kans op geboorteafwijkingen zoals een open rug. Vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn, wordt dan ook aangeraden dagelijks 400 microgram foliumzuur te slikken. Volgens Fit met Voeding is vitamine B12 nodig voor de stofwisseling van foliumzuur. Vrouwen die langdurig foliumzuur slikken, hebben de in het lichaam aanwezige vitamine B12 voor een groot deel gebruikt om het foliumzuur om te zetten. Dat leidt tot een merkwaardige foliumzuur-paradox. Het is vervolgens niet een tekort aan foliumzuur, maar een tekort aan B12 dat afwijkingen aan het ongeboren kind veroorzaakt. In plaats van een foliumzuurpil adviseert Van Ansenwoude een speciale zwangerschapsmulti. "Met die multi krijg je in ieder geval ook vitamine B12 binnen."
 
Een paar dagen na de berichtgeving in de media, zegt de hoofdredacteur van Fit met Voeding dat de meeste media het bericht correct hebben geplaatst, behalve het Voedingscentrum
 
© Nationale Zorggids