Ziekenhuizen zijn sinds 1 januari 2014 volledig verantwoordelijk voor de financiering en levering van fertiliteitshormonen. Eerder gaven openbare apotheken de dertien fertiliteitshormonen uit. De overheveling van de verstrekking van de hormonen voor vruchtbaarheidsbehandelingen naar de ziekenhuizen lijkt zonder al te veel problemen te zijn verlopen. Dit meldt het Nederlands Instituut voor onderzoek van de Gezondheidszorg (NIVEL).
De dertien fertiliteitshormonen worden sinds 1 januari 2014 niet meer vergoed buiten het ziekenhuis. Vanwege de problemen die bij andere overhevelingen gesignaleerd werden, heeft minister Schippers van VWS onderzoeksinstituut NIVEL gevraagd de overheveling van de fertiliteitshormonen te volgen. NIVEL heeft vervolgens 634 patiënten en 94 zorgverleners uit 25 ziekenhuizen gevraagd naar hun ervaringen. Zowel de ervaringen met de behandeling als de verstrekking van fertiliteitshormonen zijn tijdens het onderzoek in kaart gebracht.
87 procent van de patiënten is tevreden over hun behandeling. Een deel van patiënten en een deel van de zorgverleners geeft ook aan dat de communicatie tussen zorgverleners verbeterd is na de overheveling. Ook werden er problemen geconstateerd. Zo geeft 10 procent van de zorgverleners aan een beperktere keuzevrijheid te ervaren. 25 procent van de patiënten heeft daarnaast problemen met de grotere reisafstand die ze nu af moeten leggen. Ook waren in een beperkt aantal gevallen de fertiliteitshormonen niet leverbaar of niet op voorraad.
© Nationale Zorggids