(Novum) - Tientallen duomoeders gaan dinsdag naar de gemeente om zich juridisch als ouder van het kind van hun partner te laten registeren. Dat is sinds dinsdag mogelijk zonder rechterlijke tussenkomst.
In Amsterdam werd van de eerste erkenningen op het stadhuis een feestelijke bijeenkomst gemaakt waar onder anderen burgemeester Eberhard van der Laan, staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) en voorzitter van belangenorganisatie COC Nederland Tanja Ineke bij aanwezig waren.
Tot nu toe konden duomoeders alleen juridisch ouder van het kind van hun partner worden door het te adopteren. Dat kostte zeker duizend euro en twee tot zes maanden. Nu gaat dat veel sneller en kost het bijna niks. Als een moeder bevalt van een kind terwijl sprake is van een onbekende zaaddonor, dan wordt de met haar getrouwde vrouw automatisch tweede moeder van het kind.
Als wel bekend is wie de vader is, kan de aangetrouwde vrouw het kind erkennen. Dat kan al voor de geboorte bij de burgerlijke stand worden geregeld. De nieuwe regeling geldt ook voor mannelijke paren. Als een man een kind adopteert, kan zijn partner het erkennen. "Maar in de praktijk komt het vaker voor dat mannen samen een kind adopteren", zegt een woordvoerder van COC Nederland.
Er is nog geen regeling voor gevallen waarbij een van de mannen zaad afstaat aan een draagmoeder voor een kind dat hij met zijn partner wil opvoeden. "We willen dat er ook een regeling komt voor zulke gevallen. Daar werken we nu aan", zegt de woordvoerder.
In aanloop naar de inwerkingtreding van de nieuwe wet kreeg COC Nederland tientallen meldingen van lesbische ouderparen die aankondigden nog dinsdag naar de gemeente te gaan. De organisatie verwacht dat zeker ruim twintig paren hun kinderen dinsdag nog officieel erkennen.
Tot nu toe erkenden jaarlijks driehonderd duomoeders het kind van hun partner via een adoptieprocedure. "Nu dit voor lesbische paren net zo gemakkelijker is als voor heteroparen, verwachten we dat dit er jaarlijks vijfhonderd worden."
COC Nederland roept al sinds 2001, toen het huwelijk voor paren van gelijk geslacht mogelijk werd gemaakt, op tot gelijke rechten voor lesbische ouders. In 2007 stemde de Tweede Kamer in met een motie van D66-leider Alexander Pechtold die hiertoe oproept. In 2011 diende Teeven het voorstel in dat uiteindelijk in november vorig jaar werd aangenomen. "We hebben hier dertien jaar voor geknokt", zegt de woordvoerder. "Er zijn in de loop der jaren duizenden brieven gestuurd aan ministers en Kamerleden."
Volgens COC Nederland loopt Nederland nu met landen als Spanje, Canada, Zweden en het Verenigd Koninkrijk voorop als het om lesbisch ouderschap gaat. België volgt mogelijk binnenkort.