Onzekere moeders ervaren het temperament van hun kind als relatief lastig. Dat is ontdekt door promovenda Marije Verhage aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Eerder was al bekend dat kinderen van ouders die zich zeker voelen over hun opvoedvaardigheden zich meestal beter ontwikkelen dan die van onzekere ouders. Daarom is het zaak om zo vroeg mogelijk aandacht te besteden aan onzekerheid bij ouders. Dat meldt Medical Facts.
Verhage toont in haar onderzoek aan dat verschillen in opvoedingsonzekerheid al meetbaar zijn tijdens de zwangerschap. Zij promoveert 6 december aan de Faculteit der Psychologie en Pedagogiek van de Vrije Universiteit Amsterdam. Verhage ontdekte dat relatief onzekere moeders na verloop van tijd het temperament van hun kind als lastiger ervaren. Andersom daalt het zelfvertrouwen van moeders niet als ze ervaren dat ze een kind met een lastig temperament hebben.
Uit eerder onderzoek bleek al dat ouderlijk vertrouwen belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind. Kinderen van ouders met meer zelfvertrouwen hebben bijvoorbeeld betere sociale vaardigheden en betere schoolprestaties. Tot dusver werd opvoedingsonzekerheid vooral onderzocht ná de geboorte. Verhage onderzocht de ontwikkeling van het zelfvertrouwen dat vrouwen hebben als ouder vanaf het begin van de zwangerschap tot aan het einde van het eerste levensjaar van hun baby. Over het algemeen krijgen moeders gedurende de hele periode steeds meer vertrouwen in zichzelf als ouder. Vooral na de geboorte, wanneer moeders hun eerste ervaringen opdoen met hun kind, stijgt hun zelfvertrouwen.
Het onderzoek was onderdeel van het grotere onderzoeksproject Generaties2, dat zich richt op de overgang naar het ouderschap bij vrouwen die zwanger zijn van hun eerste kind. Aan het onderzoek van Verhage deden ruim 600 vrouwen mee. Zij vulden vragenlijsten in op vijf momenten tijdens de zwangerschap en gedurende het eerste jaar na de geboorte van hun kind. Daarnaast deden ongeveer 180 vrouwen mee aan meer intensieve metingen, waarbij hun reactie werd gemeten op simulaties van 'lastig' babygedrag, zoals huilgeluiden. Het zelfvertrouwen van sommige vrouwen daalde flink als ze de baby niet konden troosten. Deze reactie voorspelde deels welke moeders er na de geboorte het meest last van hadden als zij het temperament van hun kind moeilijk vonden. Simulaties van hoe het is om een ‘lastige’ baby te hebben, kunnen dus helpen om vroegtijdig te ontdekken wie extra gevoelig is voor onzekerheid. In de toekomst kunnen aanstaande ouders hiermee wellicht ontdekken of zij op dit punt extra ondersteuning kunnen gebruiken.
© Nationale Zorggids