Zwangere vrouwen van wie de baby in een stuitligging ligt, maken in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven de grootste kans op een natuurlijke (thuis)bevalling. De afdeling Verloskunde van het ziekenhuis heeft het hoogste slagingspercentage van Nederland als het gaat om het voor de bevalling uitwendig draaien van een baby in stuitligging naar hoofdligging. Dit lukt in 55 procent van de gevallen, zo meldt Medical Facts.
Van alle zwangere vrouwen heeft vijf procent te maken met een baby in stuitligging. Een baby in stuitligging verhoogt de kans op een zware bevalling of een keizersnede met de daarbij behorende risico’s. Steeds meer vrouwen kiezen daarom voor een poging om de baby een aantal weken voor de bevalling uitwendig te draaien naar een hoofdligging, een zogenoemde 'versie'. Voor een succesvolle versie is teamwerk volgens een strak protocol zeer belangrijk. De afdeling Verloskunde van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven houdt al vele jaren een speciaal versie-spreekuur en heeft mede door de opgebouwde expertise het hoogste slagingspercentage van Nederland.
Gynaecoloog Simone Kuppens, die in 2010 promoveerde op dit onderwerp, schrijft het succes van de behandeling in het ziekenhuis toe aan de routine van een klein vast team van vier gynaecologen en verloskundigen, dat elke donderdag vrouwen uit heel Nederland behandelt. 'Wij hebben sinds 2004 meer dan duizend baby's gedraaid. Door deze procedure uit te voeren volgens een standaard protocol met een vast team van specialisten is het percentage geslaagde draaiingen in ons ziekenhuis al vele jaren het hoogste van Nederland.'
Voor een versie krijgt de patiënt een echo om de ligging van de foetus te bevestigen. De patiënt krijgt daarna een weeënremmer toegediend om de spieren van de baarmoeder te laten ontspannen. De versie wordt uitgevoerd door een gynaecoloog en een verloskundige. De één plaatst beide handen op de buik en probeert geleidelijk de billen van het kind omhoog te bewegen, terwijl de ander het hoofd omlaag beweegt. Het kind maakt als het ware een koprol. Het derde teamlid controleert continu de conditie en ligging van de baby. De vierde zorgt voor een nauwkeurige registratie van de behandeling, waardoor analyse en verder onderzoek mogelijk is naar factoren die het succes bij een versie verder zouden kunnen verhogen. Gemiddeld duurt een uitwendige versie drie minuten. Het team in het Catharina Ziekenhuis haalt gemiddeld een slagingspercentage van 55 procent. Wanneer vrouwen al eens bevallen zijn, is de kans op een succesvolle versie 80 tot 85 procent. Bij de eerste zwangerschap ligt dat percentage tussen 39 en 42 procent.
Het uitvoeren van een versie vergroot de kans op een normale natuurlijke bevalling. Wanneer een baby met de voetjes of de billen naar beneden ligt, kan dat tijdens de bevalling veel risico's opleveren. Het hoofdje, dat het grootst is, komt dan als laatste naar buiten. Het kan vast komen te zitten in het geboortekanaal. Daarom kiezen gynaecologen en patiënten bij een stuitligging meestal voor een keizersnede, waarbij de moeder een verhoogde kans heeft op wondinfecties en beschadiging van de blaas. Het draaien van een kind door een uitwendige versie verdient daarom de voorkeur. Bovendien zijn minder keizersneden kostenbesparend voor de gezondheidszorg.
© Nationale Zorggids