Een recent incident illustreert de problemen. In augustus 2023 zorgde een 19-jarige jongen met een enkelband voor opschudding tijdens de kermis in Hoenderloo. Na wangedrag bij de botsauto’s en een dreigende situatie met een mes, moest de politie ingrijpen. Hoewel de jongen een terreinverbod kreeg, keerde hij de volgende dag terug en bedreigde opnieuw dorpsbewoners met een mes. Dit soort incidenten draagt bij aan het gevoel van onveiligheid onder de bewoners.
Verandering in zorgaanbieders
Voorheen werd het terrein beheerd door Pluryn, die zorgde voor zo’n 200 uithuisgeplaatste jongeren. Na financiële problemen verkocht Pluryn het terrein aan projectontwikkelaar De Vos Groep, die het gebied opnieuw inrichtte voor zorgdoeleinden. Sindsdien zijn er ongeveer twintig nieuwe zorgbedrijven op het terrein neergestreken, waaronder opvang voor ex-criminelen, ex-verslaafden, minderjarige vluchtelingen en arbeidsmigranten.
Onveiligheidsgevoelens en klachten
De buurtbewoners ervaren steeds vaker onveiligheid door vernielingen, berovingen, inbraken en diefstal. Waar ze vroeger bij Pluryn terecht konden met hun klachten, weten ze nu vaak niet waar ze moeten aankloppen. De nieuwe zorgbedrijven lijken minder betrokken bij het welzijn van de dorpsbewoners.
Slechte samenwerking en imago
Ook de zorgondernemers op het terrein hebben last van het slechte imago. Het gebrek aan gezamenlijkheid en de aanwezigheid van "rotte appels" onder de cliënten maakt de situatie niet makkelijker. Het terrein kent een voortdurende wisseling van zorgbedrijven, waarvan sommige eigenaren eerder in andere sectoren werkten, zoals de horeca of koeriersdiensten.
Oprichting van een platform
Na het kermisincident is een platform opgericht om de onrust tegen te gaan. Dit platform bestaat uit bewoners, zorgondernemers, vastgoedeigenaar De Vos Groep, de wijkagent en de gemeente Apeldoorn. Ondanks negen maanden overleg voelen de dorpsbewoners zich nog steeds van het kastje naar de muur gestuurd en zien ze weinig vooruitgang.
Gemeentelijke verantwoordelijkheid
Gemeenten zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor de jeugdzorg en betalen hiervoor. De kosten voor een plek op het Hoenderloo-terrein kunnen oplopen tot 50.000 euro per maand per kind. Door een gebrek aan crisisbedden worden kinderen vanuit het hele land naar Hoenderloo gestuurd, zonder dat gemeenten altijd weten bij welke zorgaanbieder een jongere precies is ondergebracht of wat de kwaliteit van de zorg is.
Maat is vol
Voor de dorpsbewoners is de maat vol. Ze voelen zich het afvoerputje van Nederland, met cliënten met zware problematiek zonder goede begeleiding in hun dorp. Dit wordt gezien als een bedreiging voor de leefbaarheid en toekomst van Hoenderloo.