Normal_pexels-karolina-grabowska-4021775

Jeugdzorgorganisatie Via Jeugd, met locaties in Limburg en Brabant, staat onder toezicht van de Jeugdautoriteit (JA) vanwege financiële problemen. Het is de vierde Limburgse jeugdzorginstelling die ernstige geldnood heeft, zo meldt L1 Nieuws.

Via Jeugd, actief in de gespecialiseerde jeugdzorg en de enige leverancier van gesloten jeugdzorg in Limburg, verkeert in een zorgelijke situatie die een plan vereist om de organisatie financieel gezond te maken. Dit plan wordt opgesteld onder toezicht van de gemeente Maastricht en de Jeugdautoriteit, onderdeel van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), met als doel het waarborgen van essentiële jeugdhulp.

Afbouw en ombouw naar kleinschalige opvang

Net als andere gesloten jeugdzorgaanbieders in Nederland, is Via Jeugd bezig met het afbouwen en ombouwen van gesloten jeugdhulp naar kleinschalige opvang. De directie van Via Jeugd heeft eerder aangegeven onvoldoende financiële middelen te hebben voor de benodigde nieuwbouw op het terrein in Cadier en Keer. Pogingen om een hypothecaire lening te verkrijgen zijn mislukt vanwege de onzekerheid rond de toekomst van gesloten jeugdzorg en de eisen van banken voor garanties die de organisatie niet kan bieden.

Vierde instelling in financiële problemen

Via Jeugd is de vierde jeugdzorginstelling in Limburg die onder toezicht staat vanwege financiële problemen. Eerder trokken Xonar, Mutsaersstichting en Pactum (onderdeel van de Vigo groep) aan de bel. Xonar en Mutsaersstichting vroegen respectievelijk 8 en 11,4 miljoen euro aan Limburgse gemeenten. Pactum is een kleinere aanbieder in Limburg. Of Via Jeugd ook een financiële injectie nodig heeft om de zorg voort te zetten, is nog onbekend.

Fusieplannen

Woensdag maakte Via Jeugd bekend te willen fuseren met Koraal, een andere jeugdzorgorganisatie, als mogelijke oplossing voor hun financiële problemen en om de continuïteit van de zorg te waarborgen.

De situatie van Via Jeugd benadrukt de financiële kwetsbaarheid van jeugdzorginstellingen in Limburg en de noodzaak voor structurele oplossingen om essentiële jeugdhulp in de regio te behouden.