De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft opnieuw alarmerende signalen afgegeven over de toestand van jongeren met complexe problemen buiten de gesloten jeugdzorg. Eerder waarschuwde de IGJ al voor problemen binnen de gesloten jeugdzorg als gevolg van de afbouw ervan. Nu blijkt dat ook buiten deze gesloten setting, in de zogenaamde "open jeugdzorg", problemen ontstaan. Dit meldt NU.nl.
Jongeren met ernstige problemen en een grote behoefte aan hulp belanden normaal gesproken in de gesloten jeugdzorg, waar ze intensieve zorg krijgen en beperkt worden in hun vrijheid. Echter, het beleid voor deze vorm van jeugdzorg wordt herzien. In 2025 moeten alle grote gesloten jeugdzorglocaties kleinschalig zijn en vanaf 2030 mogen er geen nieuwe jongeren meer worden geplaatst. Dit leidt tot een afname van beschikbare plekken voor gesloten jeugdzorg, waardoor meer jongeren met complexe problemen elders terechtkomen.
Ernstige psychische problemen bij jongeren
Uit een rondvraag bij tachtig jeugdhulpaanbieders blijkt dat deze instellingen te maken krijgen met jongeren die kampen met ernstige problemen zoals agressie, verslavingen en psychiatrische aandoeningen. Zowel de jongeren als de medewerkers worden regelmatig geconfronteerd met gevaarlijke situaties.
Vrijheidsbeperkende maatregelen
De inspectie constateert ook dat er buiten de gesloten jeugdzorg vaak vrijheidsbeperkende maatregelen worden toegepast, terwijl daar geen wettelijke basis voor is. Bijvoorbeeld het vastpakken en vasthouden van jongeren gebeurt veelvuldig, evenals het doorzoeken van kamers, wat eigenlijk niet is toegestaan.
Deze factoren dragen bij aan de problemen in de open jeugdzorg
Gebrek aan financiële middelen en een tekort aan goed opgeleid personeel dragen bij aan deze problemen. De IGJ benadrukt de noodzaak van algemene richtlijnen voor de jeugdzorg om beter om te kunnen gaan met deze specifieke groep jongeren.
Door: Nationale Zorggids / Fleur Zomer