Twee internationale onderzoeksteams kunnen mede dankzij 11,7 miljoen euro van KiKa aan de slag om nieuwe, minder schadelijke medicijnen te maken voor kinderen met solide tumoren. Deze recordinvestering is volgens KiKa mogelijk gemaakt dankzij donateurs en een trouwe achterban. De organisatie gelooft dat de investering in internationaal onderzoek de nodige impuls geeft om versneld naar 100 procent genezing van kinderkanker te gaan. Dit meldt Stichting Kinderen Kankervrij.
De overlevingskans voor sommige vormen van kanker is in de afgelopen jaren flink gestegen, maar helaas zijn er ook nog altijd onbehandelbare vormen. Het internationaal onderzoek zet zich de komende jaren in om nieuwe, minder schadelijke medicijnen te maken voor kinderen met solide tumoren. Zij krijgen nu vaak chemotherapie en bestraling, maar dit werkt maar bij een deel van de patiënten en heeft ook nadelige gevolgen. Daarom zijn onderzoekers hard op zoek naar alternatieven.
Kankereiwitten
Mensen met kanker hebben foutjes in hun DNA die ervoor zorgen dat de kankercel eiwitten kan aanmaken die normaal niet in gezonde cellen zitten. Deze eiwitten heten dan ook kankereiwitten en deze zorgen ervoor dat de cellen zich als kankercellen gaan gedragen. Daarom richt nieuw onderzoek zich op deze eiwitten, in de hoop dat nieuwe medicijnen zich daarop kunnen richten. Door de eiwitten te bestrijden, kunnen enkel de kankercellen worden geëlimineerd.
Revolutionair onderzoek
Bestaande medicijnen kunnen dit niet. Binnen het internationale onderzoek gaan wetenschappers aan de slag met gerichte eiwitbrekers die kankercellen heel gericht kunnen aanpakken. Het afvalverwijderingssysteem van de cel kan deze eiwitten helpen afbreken, waardoor de kankercellen sterven en de gezonde cellen intact blijven. Gezonde cellen worden dus niet aangevallen, in tegenstelling tot kankerbehandeling met chemotherapie. Beide onderzoeken hebben volop aandacht voor de specifieke kankereiwitten in de verschillende soorten kinderkanker. Naar verwacht leidt dit op termijn tot een effectief, gericht medicijn.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky
Zal dit onderzoek plaatsvinden met proefdieren of met menselijk weefsel? Dat is belangrijk om te weten, omdat dierproeven wreed en vaak onnodig zijn, omdat het menselijk lichaam heel anders kan reageren.