Gemeenten in Zeeland geven steeds meer uit aan jeugdzorg en kunnen de kosten bijna niet meer beheersen. Kinderen die acute zorg nodig hebben, krijgen steeds vaker te laat hulp of zelfs helemaal niet. Daarom willen de gemeenten de jeugdzorg anders organiseren, met onder meer lokale teams en korte lijntjes. Gevolg is wel dat andere zorg mogelijk verdwijnt of er een kleiner aanbod van komt. Dit meldt Omroep Zeeland.
De vraag naar jeugdzorg blijft groeien en daarmee ook de wachtlijsten, tegelijkertijd schieten de kosten omhoog. Met de Regiovisie Jeugdhulp 2023-2028 willen de Zeeuwse gemeenten de focus leggen op lokale zorg. Dit betekent wel het einde van hoe de jeugdzorg nu is georganiseerd. Zo zullen de gemeente lichte vormen van jeugdzorg, zoals faalangst- of weerbaarheidstrainingen, niet altijd meer vergoeden.
Terug naar normaal
Ook willen de lokale overheden dat Zeeuwen zelf aan de slag gaan met weerbaarheid, veerkracht en de mindset dat niet alles opgelost hoeft te worden met een coach of therapeut. Terug naar normaal, zo luidt het motto. “Dat we moeten accepteren dat iedereen anders is. En dat de weg naar volwassenheid teleurstelling en moeilijkheden kent die bij het normale leven horen.”
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky