Minister Bruins van Medische Zorg neemt het advies van de Gezondheidsraad over en stelt vast dat protonentherapie voor kinderen alleen gegeven mag worden in gespecialiseerde centra. In februari gaf de Gezondheidsraad al het advies dat het voor de veiligheid van de jonge patiënten en de kwaliteit van zorg wenselijk is om deze kankerbehandeling niet buiten de drie gespecialiseerde centra uit te voeren. Met protonentherapie kunnen kankertumoren heel nauwkeurig worden bestraald en is er minder schade aan gezonde cellen. Dit meldt Skipr.
Een van de redenen voor dit besluit is dat de narcose bij kinderen risicovol is en dat daarom altijd een intensive care-afdeling in de buurt moet zijn. Op dit moment wordt protonentherapie in Groningen, Amsterdam en Maastricht uitgevoerd. Het centrum in Delft voldoet nog niet aan de voorwaarden om deze vorm van therapie aan kinderen aan te bieden. Volwassenen kunnen hier wel behandeld worden met protonen.
“De veiligheid van de behandeling is zeker een overweging, maar de optimale kwaliteit van de zorg voor de kinderen en hun ouders is voor de raad doorslaggevend”, aldus Bruin in een Kamerbrief. “Kinderen die protonentherapie moeten ondergaan, zijn vaak uiterst kwetsbaar. Door protonentherapie te concentreren bij een aantal gespecialiseerde centra, creëren we de beste randvoorwaarden voor een optimale kwaliteit van zorg.”
Hoeveel patiënten per jaar behandeld mogen worden, is nog een punt waar de partijen het niet over eens zijn. Per jaar kunnen in de vier centra zo’n 2.200 patiënten met kanker behandeld worden. Volgens Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is dit aantal te veel. De Nederlandse Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie (NVRO) vindt dit aantal juist te laag. Er is in 2020 behoefte aan 5.800 behandelingen.
Door: Redactie Nationale Zorggids