Van de 388 gemeenten in Nederland, hebben 225 het verplichte cliëntervaringsonderzoek Jeugd uitgevoerd en 165 gemeenten niet. Eén van de gemeenten die het onderzoek weigert uit te voeren is Ede. Volgens een woordvoerder komt de privacy van jongeren die buiten hun ouders om hulp krijgen in het geding. Dat meldt Binnenlands Bestuur.
Gemeente Ede over haar reden om niet mee te doen: “Het is niet wenselijk dat deze jongeren thuis een brief ontvangen waarin staat dat zij gebruik hebben gemaakt van jeugdhulp. De kans bestaat dat anderen die brief lezen en dat kan de jongere in gevaar brengen.” Omdat het cliëntervaringsonderzoek Jeugd geen enkele waarborg voor privacy geeft, heeft de gemeente besloten om er niet aan mee te doen.
Andere gemeenten zijn het met Ede eens en vinden het lastig om een goed onderzoek uit te voeren zonder dat zorgaanbieders anoniem registeren. Bovendien vinden dat er tegenwoordig buitensporig veel ervaringsonderzoeken zijn. Het ministerie van volksgezondheid en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hopen de regeldruk in de nabije toekomst te verminderen en de beschikbare informatie beter te kunnen gebruiken. Voormalig staatssecretaris Van Rijn liet eerder al weten een pilot te willen opstarten waarin de verschillende tevredenheidsonderzoeken worden samengevoegd tot één onderzoek.
Overigens is de gemeente Ede wel van plan om volgend jaar een cliëntervaringsonderzoek uit te voeren over het jaar 2017. De uitvoering ervan is afhankelijk van de uitkomsten van een onderzoek die de bruikbaarheid van de Modelvragenlijst Jeugd en Ouders moet beoordelen. Ook moet eerst het nut van het meten van de ervaringen duidelijk zijn.
Door: Redactie Nationale Zorggids