Normal_tiener__jeugd__jeugdzorg__kind__wachten

De Inspectie Jeugdzorg onderzocht het handelen van de gesloten jeugdzorgvoorziening Horizon, locatie de Vaart. In 2016 heeft de Vaart twee keer een melding gedaan van een medewerker die een seksuele relatie had met een jongere die in de instelling verbleef. De inspectie concludeert dat de Vaart onvoldoende heeft gehandeld om seksuele relaties tussen medewerkers en kwetsbare jongeren in een afhankelijkheidsrelatie te voorkomen. Dat meldt Inspectie Jeugdzorg.

De Vaart heeft inmiddels maatregelen genomen om te zorgen dat bij (signalen van) seksueel grensoverschrijdend gedrag voortaan. Zo worden jongeren gestimuleerd om hun verhaal te doen bij een daartoe opgeleide professional die ook taxatiegesprekken met de jongeren voert. Bij onderzoeken informeert en betrekt de Vaart de jeugdbeschermer.

Tevens gaat de Vaart actief onderzoek doem naar signalen van seksueel grensoverschrijdend gedrag van medewerkers. Indien na dit onderzoek het seksueel grensoverschrijdend gedrag aannemelijk blijkt of hier twijfel over is, doet de Vaart aangifte bij de politie. Als na aangifte de werknemer in dienst blijft bij de Vaart krijgt deze een functie waarin er geen contact is met jongeren totdat het justitiële onderzoek na aangifte is afgerond. De Vaart implementeert een vastgestelde werkwijze voor het handelen bij een vermoeden van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

De inspectie stelt dat bij beëindiging van een dienstverband vanwege seksueel grensoverschrijdend gedrag, de reden van dit ontslag opvraagbaar moet zijn voor een volgende werkgever. Beëindiging van het dienstverband mag er in ieder geval niet toe leiden dat de medewerker zonder meer in de jeugdhulp werkzaam kan blijven. Op een jeugdhulpaanbieder rust immers de morele verplichting om jongeren te beschermen tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag. De inspectie vindt dat als de werknemer in dienst blijft bij de Vaart, deze een functie moet krijgen waarin er geen contact is met jongeren totdat het justitiële onderzoek na aangifte is afgerond.

De inspectie verwacht dat de Vaart alle verbeterpunten vertaalt in een verbeterplan met concrete maatregelen. De Vaart voert voor 1 juli 2017 een interne audit uit. Afhankelijk van de kwaliteit en de uitkomsten van deze audit toetst de Inspectie Jeugdzorg door onverwacht toezicht of de benodigde verbeteringen zijn doorgevoerd.

Door: Redactie Nationale Zorggids