Hoewel er een breed draagvlak is voor de Jeugdwet onder gemeenten, zorgaanbieders en instellingen voor jeugdbescherming en jeugdreclassering, zitten er nog een aantal knelpunten in de uitvoering van de wet. Dat stelt de Transitie Autoriteit Jeugd (TAJ) in haar derde jaarrapportage die gisteren aan de verantwoordelijke bewindslieden van de ministeries Volksgezondheid en Veiligheid & Justitie werd aangeboden. Dit meldt Rijksoverheid.
De TAJ stelt in haar rapportage vast dat er een breed draagvlak bestaat voor de doelstellingen van de Jeugdwet en dat alle partijen bereid zijn een bijdrage te leveren aan het succes ervan. Tegelijk ervaren alle betrokkenen dat de vernieuwingen — de transformatie — veel minder snel gaan dan bij de invoering in 2015 werd aangenomen. De daarmee samenhangende baten in de vorm van snellere en kortere interventies en een lager beroep op veelal kostbare (hoog)specialistische jeugdhulp, zoals onder andere jeugdpsychiatrie en gesloten jeugdzorg, worden niet in het tempo geïnd waarin de bezuinigingen op de jeugdhulp tot stand zijn gekomen, zo constateert de TAJ.
Voorzitter Marjanne Sint: “De partijen erkennen allemaal dat vroegtijdige interventies, op maat en dichtbij het kind helpen te voorkomen dat in het latere leven zich veel ernstiger problemen voordoen. Maar draagvlak alleen is niet genoeg. De TAJ signaleert dat een aantal knelpunten een structureel karakter dreigt te krijgen. Die moeten gemeenten en jeugdhulpaanbieders dringend aanpakken.”
Als een viertal urgente knelpunten niet op afzienbare termijn wordt opgelost, dreigt de beoogde transformatie in gedrang te komen en zou de steun voor de filosofie van de Jeugdwet onder druk kunnen komen. Zo moeten de administratieve lasten worden verminderd. Daarnaast is de beschikbaarheid en capaciteit van de (hoog)specialistische jeugdhulp een knelpunt dat opgelost moet worden. En naast het oplossen van de liquiditeitsproblemen bij veel jeugdzorgaanbieders, zijn rust, stabiliteit en een tijdelijke financiële stimulans noodzakelijk voor de transformatie binnen de Jeugdwet.
Door: Redactie Nationale Zorggids