In de gemeente Nijmegen wordt een grote transformatie in de zorg gerealiseerd. Voor Jeugdzorg wordt er onder andere gezorgd dat kinderen minder lang uit te roulatie zijn en dat zij minder snel dure tweedelijns zorg gebruiken. De plannen vragen om een investering van 27 miljoen euro, maar zullen op de langere termijn juist 44 miljoen moeten opbrengen. Dit meldt Binnenlands Bestuur.
Voor de transformatie wordt gebruik gemaakt van zogenoemde maatschappelijke businesscases (mBC’s). Daarvan zijn er in 2016 acht opgesteld door de gemeente Nijmegen, waarvan er nu zes openbaar zijn. Transformatie Jeugdzorg is zo’n mBC, evenals Individuele Plaatsing en Steun en Intensief Behandelcentrum (IBC) Jeugd. Deze drie vragen ook gelijk de grootste investering.
Volgens GroenLinks-wethouder Bert Frings is het belangrijk om eerst te investeren in het maken van een goed geoliede machine. Frings heeft tien jaar uitgetrokken voor zijn plan, waarvan hij in de eerste drie jaar vooral wil investeren. “Na de decentralisaties waren veel instanties bezig met één persoon zonder samen te werken. Als de gemeente dat eerder oppakt, zijn minder zorginstanties nodig.”
In de mBC ‘Amalia: Kinderen met chronische somatische problematiek’ is veel rendement te halen volgens Frings. Zo worden kinderen vaak drie keer opgenomen. Dat ligt niet aan hun somatische problematiek, maar aan de ontwrichte werking in het gezin. “We willen in twee jaar de derde heropname voorkomen door inzet van meer pedagogische hulp, maatschappelijk werk en somatische verpleegkundigen.” Door deze investering van de gemeente maken zorgverzekeraars minder kosten.
Ook binnen de Jeugd ggz vindt een transformatie plaats. “Er zijn alleen nog crisisbedden, waar kinderen 48 uur kunnen worden opgenomen met een ouder erbij. Daarna gaan ze weer naar huis en gaat dezelfde behandelaar mee.” Volgens de wethouder hoeven kinderen niet meer acht weken opgenomen te worden. “Die ambulante thuisbegeleiding helpt.”
Door: Redactie Nationale Zorggids