Normal_jaaroverzicht

De Nationale Zorggids blikt terug op een bewogen jaar. Personeelstekorten, rechtszaken en onenigheden waren een groot onderdeel van het zorgnieuws in 2016. Ook het aftreden van Kinderombudsman Marc Dullaert, het medicijntekort voor schildklierpatiënten en het Nationaal Zorgfonds waren veelbesproken onderwerpen. Lees in ons jaaroverzicht het belangrijkste nieuws uit 2016. 


Gesteggel rondom Kinderombudsman

Marc Dullaert moest per 1 april van dit jaar weg als Kinderombudsman. Nationale Ombudsman Reiner Van Zutphen besloot Dullaert niet voor te dragen voor herbenoeming. Dit besluit stuitte op veel weerstand. Er werd zelfs een petitie opgesteld waarin werd gepleit voor nog een termijn voor Dullaert. De petitie werd door bijna 40.000 mensen getekend. De Tweede Kamer zou er echter niets mee doen.

Later bleek dat Van Zutphen de voormalig Kinderombudsman wel voor een nieuw termijn van zes jaar wilde aanstellen, mits Dullaert een geheime ontslagbrief zou tekenen die garandeerde dat hij binnen een jaar zou vertrekken. Dullaert weigerde de brief te ondertekenen. Margrite Kalverboer is inmiddels de nieuwe Kinderombudsman.


Medicijntekort schildklierpatiënten

In februari waren honderdduizenden schildklierpatiënten genoodzaakt over te stappen op een ander medicijn. De schildkliermedicatie Thyrax Duotab 0,025 mg was niet meer leverbaar door productieproblemen bij de producent. Patiënten die moesten overstappen liepen daardoor een groter risico op lichamelijke en psychische klachten. Het gebruik van Thyrax komt namelijk erg nauw. Een groot aantal patiënten maakte zich hierover zorgen. Nadat bekend werd dat er een tekort dreigde, ontstond er een run op apotheken om het geneesmiddel in handen te krijgen.


Oordeel CRvB: huishoudelijke hulp valt onder Wmo

Voor ouderen en mensen met een beperking is er eindelijk duidelijkheid over de huishoudelijke hulp die zij horen te krijgen van gemeenten. Gemeenten waren van mening dat huishoudelijke hulp niet onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), waardoor inwoners werden gekort op hulp. De Centrale Raad van Beroep (CRvB) oordeelde op 18 mei echter dat de huishoudelijke hulp wel degelijk onder de Wmo valt. Hiermee kwam een einde aan een juridisch steekspel tussen enkele gemeenten, belangenorganisaties en hulpbehoevenden.


Tekort verpleegkundigen

Dit jaar stond in het teken van een groot tekort aan verpleegkundigen. Wijkverpleegkundigen, gespecialiseerd verpleegkundigen, spoedeisende hulpverpleegkundigen en verpleegkundigen in de ouderenzorg zijn hard nodig in Nederland.

Vooral de personeelsbezetting in verpleeghuizen werd afgelopen zomer benoemd als groot probleem. Uit onderzoek van FNV Zorg & Welzijn bleek dat er gedurende de zomermaanden een enorm personeelstekort was in verpleeghuizen. 80 procent van de zorgmedewerkers gaf aan dat er te weinig collega’s waren om zorg te kunnen verlenen. Bovendien is het ziekteverzuim onder verpleeghuispersoneel het hoogst in heel Nederland. Volgens brancheorganisatie ActiZ is het personeelstekort in verpleeghuizen een structureel probleem. Door de toenemende vergrijzing en de krapte op de arbeidsmarkt blijft het probleem aanhouden. ActiZ en verpleegkundigenorganisatie V&VN startten in 2015 al met een campagne om de ouderenzorg voor verpleegkundigen aantrekkelijker te maken.


Overig belangrijk zorgnieuws uit 2016

  • De Socialistische Partij (SP) wil een Nationaal Zorgfonds. De politieke partij vindt de zorg in Nederland veel te duur en pleit daarom voor één zorgfonds waaruit alle kosten worden betaald. Zorgverzekeraars en het eigen risico behoren tot het verleden, meent de SP. Het Centraal Planbureau  (CPB) berekende dat het afschaffen van zorgverzekeraars ongeveer zes miljard euro kost.
  • Als het aan ministers Schippers van Volksgezondheid en Van der Steur van Veiligheid en Justitie ligt, zouden mensen die vinden dat hun leven voltooid is de mogelijkheid moeten krijgen om het leven te beëindigen. Reacties op dit besluit zijn verdeeld. De NVVE is positief over het voorstel, maar uit de Tweede Kamer komen negatieve of twijfelende geluiden. De SGP diende samen met de ChristenUnie een motie van afkeuring in.
  • Vanaf 1 april 2017 is de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) beschikbaar als eerste test voor zwangere vrouwen in onderzoekssetting. Met de test kan vroegtijdig worden vastgesteld of het ongeboren kindje een verhoogd risico heeft op afwijkingen. Voorafgaand aan dit besluit liet veel mensen weten zich zorgen te maken over de invoering van de test. Tegenstanders van de NIPT vrezen dat het toegankelijk maken hiervan zorgt voor een samenleving zonder mensen met syndroom van Down.
  • De Inspectie voor de Gezondheidszorg publiceerde dit jaar tweemaal een zwarte lijst met daarop slecht presterende verpleeghuizen. Elf instellingen waren in juli in de zwaarste categorie geplaatst. Dat waren er in oktober, bij de tweede zwarte lijst, slechts vijf. Zorginstellingen Careyn, Humanitas, Laurens, Beweging 3.0 en Stichting Antroz hadden zich sinds de publicatie in juli onvoldoende verbeterd. Door de zwarte lijsten traden enkele bestuursvoorzitters terug.
  • Voetbalbond KNVB en honderden voetbalclubs maakten zich zorgen over de mogelijke gezondheidsrisico’s van het voetballen op kunstgras. Na onderzoek bleek dat het merendeel van de grasvelden te veel kankerverwekkende stoffen bevatten. Diverse voetbalclubs spelen daarom niet meer op kunstgras.

Door: Redactie Nationale Zorggids