De maatregel in Almere om jeugdzorg bij kinderen te korten is in strijd met de zorgplicht en de rechten van het kind. Geld mag niet belangrijker zijn dan de hulp die kinderen nodig hebben. De gemeente kampt met tekorten voor jeugdzorg, waardoor besloten is dat kinderen alleen nog in crisisgevallen hulp krijgen. Dit meldt FNV.
Het is de plicht van de gemeente om te voorkomen dat kinderen in crisissituaties terecht komen. FNV Zorg & Welzijn reageert op het besluit van Almere om wegens financiële redenen tot 2017 geen nieuwe kinderen die jeugdzorg nodig hebben, te helpen. “Dan vervangt de gemeente maar 20 lantaarnpalen minder dit jaar”, zegt Gert Noortman, FNV-bestuurder Jeugdzorg.
Noortman: “Het hele idee van de Jeugdwet is om meer in te zetten op preventie, omdat daarmee problemen sneller opgelost kunnen worden en niet leiden tot zwaardere zorgvragen. Doordat een gemeente er nu voor kiest om alleen nog crisisgevallen te behandelen, help je daarmee je eigen beleid om zeep. Daarnaast geven jeugdzorginstellingen in Almere zelf aan nog over voldoende geld te beschikken. Alsnog verbiedt de gemeente kinderen te behandelen omdat dit het budget overschrijdt. Dat is de wereld op zijn kop. Het belang van het kind moet altijd voorop staan.”
Helaas staat de situatie in Almere niet op zichzelf: ook in andere plaatsen nemen wachtlijsten toe en raken budgetten op. Daardoor verdwijnen er nog steeds banen uit de jeugdzorg terwijl de problemen van kwetsbare kinderen niet opgelost worden. De Transitiecommissie Sociaal Domein zegt hierover: “Geef de mensen in de uitvoeringspraktijk de kans en de tijd om het goede te doen.”
Door: Redactie Nationale Zorggids