De-escalerend werken in een groep opgejutte jongeren is niet altijd makkelijk. Volgens de regels rondom vrijheidsbeneming mogen medewerkers de jonge cliënten niet bij de schouder pakken of de deur van hun kamer vergrendelen. Toch gebeurt dit regelmatig bij jeugdzorginstellingen, zoals bij Pluryn/De Hoenderloo Groep die daar onlangs door de inspectie voor op de vingers werd getikt. Inspectie Jeugdzorg eist dat de instelling zich binnen zes weken verbetert, maar medewerkers stellen dat ze soms niet anders kunnen. Dit meldt Volkskrant.
De jeugdzorginstelling met meerdere locaties voldeed niet aan de eisen van de inspectie die stelt dat jongeren alleen mogen worden vastgezet of vastgehouden als er een machtiging van de rechter is. Die ontbrak bij 40 tot 200 bewoners, terwijl zij wel worden onderworpen aan vrijheidsbeneming. De procedures zijn inmiddels aangepast. Medewerkers die iemand vastpakken of vasthouden moeten dit direct melden bij hun manager. Als een cliënt vaak betrokken is bij vrijheidsbeneming, zal alsnog een machtiging worden aangevraagd.
De jeugdzorginstelling kent verschillende groepen die wonen op een oud militair terrein. Onder hen zit ook een groep jongeren met een licht verstandelijke beperking. Wanneer het op één van de groepen escaleert, gebeurt dat vaak in rap tempo. “Bijvoorbeeld als het eten vijf minuten te laat op tafel staat”, zegt Niels Eemstra, projectleider bij Pluryb/De Hoenderloo Groep. “Het kind vastpakken is dan soms de enige uitweg.”
Eemstra vindt het oordeel van Inspectie Jeugdzorg te krap door de bocht. Soms kan voorkomen worden dat iemand in slecht weer ongeoorloofd het terrein verlaat om naar huis te willen gaan. Een klein schouderduwtje kan dan genoeg zijn om iemand weer naar binnen te laten komen. In zulke gevallen sluit Eemstra niet uit dat een cliënt een schouderduwtje krijgt.
Door: Redactie Nationale Zorggids