Normal_researcher-who-was-performing-tasks-using-her-laptop-computer-725x544

Acht van de tien studies waarop jeugdtherapieën zijn gebaseerd en 'bewezen effectief' worden genoemd in de Databank Effectieve Jeugdinterventies, zijn uitgevoerd door partijdige onderzoekers. Eventuele belangenverstrengeling is verzwegen of niet correct gemeld, blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut. Dergelijke therapieën worden gebruikt voor kinderen die bijvoorbeeld gepest worden of overgewicht hebben. Dat meldt de Volkskrant. 

In de Databank Effectieve Jeugdinterventies van het Nederlands Jeugdinstituut staan alle jeugdtrainingen overzichtelijk beschreven. Veelal ggz-instellingen en scholen gebruik van de databank om zo trainingen in te kopen. De erkenningscommissie heeft 221 programma's beoordeeld als kwalitatief op orde. 26 van deze programma's hebben het keurmerk 'bewezen effectief' gekregen. Maar nu blijken de studies die onder deze noemer vermeld staan beoordeeld te zijn door partijdige onderzoekers. 

Slechts 15 procent van alle studies is door een onafhankelijke onderzoeker uitgevoerd. Vaak is ten minste één van de onderzoekers ook de ontwikkelaar van de training. En bij de helft van de studies is minimaal één persoon betrokken die de vergunning heeft om de training uit te voeren. Trimbos onderzocht niet of de betrokkenheid van de onderzoekers invloed had op de resultaten van de programma's. De Trimbos-onderzoekers laten weten dat partijdig onderzoek niet direct betekent dat een training slecht is.

De Databank vindt de kritiek erg wetenschappelijk beredeneerd. “Als ontwikkelaars en onderzoekers samenwerken, kunnen ze een programma tussentijds bijstellen zodat het effectiever wordt. Die kwaliteitsverbetering is ons belangrijkste doel”, zegt Machteld Zwikker, projectleider van de Databank.

Maaike Nauta van de Rijksuniversiteit Groningen onderzocht de training 'De Dappere Kat'. Deze training heeft zij zelf vertaald vanuit het Engels en geschikt gemaakt voor Nederlandse kinderen. Zij ziet het niet als belangenverstrengeling omdat ze er geen geld aan verdient. Ze benadrukt dat er vooraf heel precies is vastgelegd wat er onderzocht zou worden. Ook negatieve resultaten werden genoteerd. 

© Nationale Zorggids