Slechte handhaving van de leeftijdsgrenzen bij het schenken van alcohol in de sportkantines is een probleem waar de sport nog steeds mee te kampen heeft. Om dit aan te pakken wordt de komende vier jaar een groot aantal sportclubs bezocht om ze bewust te maken van de schadelijke gevolgen van overmatig drankgebruik onder jongeren en worden oplossingsrichtingen aangedragen. Onder meer het ministerie van VWS, sportkoepel NOC*NSF en de grote sportbonden doen mee.
Recente onderzoeken wijzen uit dat er nog veel ruimte is voor verbetering in de naleving van de leeftijdsgrenzen bij het schenken van alcohol in sportkantines. In 2011 handhaafde slechts vier procent van de sportverenigingen de leeftijdsgrens van zestien jaar. In twee jaar tijd is dat, mede dankzij inspanningen vanuit de sport, gestegen naar vijftien procent in 2013. Dit vindt de sport echter nog steeds onvoldoende.
“Ik zie in mijn praktijk dagelijks de grote gevolgen van overmatig alcoholgebruik onder jongeren”, zegt Nico van der Lely, kinderarts en boegbeeld van de campagne. “Kinderen die blijvend schade overhouden aan overmatig alcoholgebruik en hierdoor bijvoorbeeld een schoolniveau zakken. Veel mensen en jongeren zijn zich niet bewust van deze gevolgen en daarom organiseren we deze bijeenkomsten bij sportverenigingen.’’
Tijdens de bijeenkomsten krijgen sportverenigingen onder andere tips om de leeftijdsgrenzen bij het schenken van alcohol te handhaven. Er zijn instructievideo’s, waarin acteurs lastige situaties aan de bar naspelen en tips worden gegeven om op een juiste manier te vragen naar een legitimatiebewijs en ‘nee’ te verkopen. Daarnaast is er een e-learning module ‘Verantwoord alcohol schenken’ beschikbaar en zijn er materialen om de leeftijdsgrenzen voor alcoholgebruik kenbaar te maken in de kantine.
Ton Rombouts, vice-voorzitter van NOC*NSF: “De baromzet in de sportkantine is voor veel sportclubs een belangrijke bron van inkomsten. Maar we hebben vanuit de sport ook de verantwoordelijkheid dat er op een verantwoorde manier met alcohol wordt omgegaan, zeker bij jongeren. We moeten het in de sport normaal gaan vinden om naar een legitimatiebewijs te vragen bij het verstrekken van alcohol. Dat vraagt om een cultuuromslag.”
© Nationale Zorggids