Logo_who

Ongeveer 1,1 miljard jongeren riskeren volgens Wereldgezondheidsorganisatie WHO gehoorverlies, omdat ze zich bij discotheken, kroegen, concerten, sportevenementen en via hun smartphones blootstellen aan te harde geluiden. Gehoorverlies kan volgens de organisatie verregaande gevolgen hebben voor de fysieke en mentale gezondheid. Dat meldt het Algemeen Dagblad en de WHO. 

De WHO concludeert na onderzoek in meerdere welvarende landen dat 50 procent van de mensen tussen 12 en 35 jaar worden blootgesteld aan te harde geluiden door persoonlijke apparaten zoals smartphones. Ongeveer 40 procent stelt zijn of haar trommelvliezen bloot aan te harde geluiden door muziek in discotheken, kroegen, concerten of sportevenementen. 

“Als je eenmaal je gehoor hebt verloren, dan krijg je die niet meer terug. Daar moeten jongeren zich bewust van zijn”, zegt Dr. Etienne Krug van de WHO. “Simpele preventieve maatregelen helpen de mensen om door te gaan met het bezoeken van plaatsen die ze leuk vinden, zonder dat ze daarbij risico lopen op gehoorverlies.” De WHO adviseert onder meer muziek minder luid te beluisteren en oordopjes bij extreem harde optredens te gebruiken.

Als iemand acht uur lang aan 85 decibel of een kwartier lang aan 100 decibel wordt blootgesteld, dan levert dat gevaren voor het gehoor op, meldt de WHO.

© Nationale Zorggids